Avrupa'da ekonomik sıkıntıların artmasıyla beraber ırkçı psikoloji de yayılmayı sürdürüyor. İtalya'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir faşist başbakan iktidara gelirken diğer Avrupa ülkelerinde de benzer bir manzaranın ortaya çıkması muhtemel. Bu ülkelerden biri de Atlantik ittifakı tarafından II. Dünya Savaşı'nın sebebi olarak gösterilen Almanya. Bugüne kadar II. Dünya Savaşı'na sebep olmak suçlamasıyla terbiye edilen Almanya'da, ırkçı grupların yükselişi hızlanmaya başladı. Bu gruplar, bilhassa Almanya'nın iplerini elinde tutan ABD'ye karşı sesini yükseltiyor.

Bugün, İslam ve göçmen karşıtlığı ile de bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD), başkent Berlin’de hükümetin enerji politikasını protesto etti. Bu protestoya geniş katılım oldu. 

Federal Meclis önünde toplanan binlerce AfD taraftarı parti temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından şehir merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. Gösteride ABD hedef alındı. 

Göstericiler, üzerinde “Önce ülkemiz”, “soğuk odalar yerine sıcak bir sonbahar”, “Amerika evine git, önce ülkemiz”, “Kim üşümek istemiyorsa, silah sağlamamalı”, “Siz devlet düşmanısınız” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Eylemde “(Almanya Başbakanı Olaf) Scholz gitmeli”, “Bizim sokaklar bizim ülkemiz”, “Direniş” ve “Ülkeyi sevmeyen terk etsin” şeklinde sloganlar atıldı.

AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla burada yaptığı konuşmada, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını isteyerek, “Rusya'dan ucuz gaz alırsak gaz fiyatı normale döner.” dedi.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in istifa etmesini isteyen Chrupalla, “Habeck Rusya’ya ekonomik savaş açtı.” ifadesini kullandı.

Chrupalla, aslında Habeck’in kendi halkıyla savaştığını savunarak, Yeşiller Partisinin ülkenin fakir ve zayıf olmasını istediğini ileri sürdü.

Rusya bayraklarının da taşındığı gösteriye bazı AfD’li milletvekilleri de katıldı.

Öte yandan AfD’nin düzenlediği gösteriye sol gruplar, sendikalar ve sivil toplum kuruşlarından oluşan inisiyatif karşıt gösteriler yaptı.

AfD’nin yürüyüş güzergahında oturma eylemi yapmak isteyenlere polis müdahale etti.

Alman medyasında gösteri sırasında gazetecilere saldırıldığı bilgisi yer aldı.

Berlin polisi AfD’nin gösterisine 8 bin, karşıt gösterilere yaklaşık 1400 kişinin katıldığını bildirdi.

Gösterilerde polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı, Başbakanlık Binasının da atlı polislerle korunduğu görüldü.

Almanya'da Rusya politikasının revize edilmesi ve Batı'ya mesafe koyulmasına yönelik argümanları savunan bu protestolar, Anglo-Saksonların da en istemediği hareketlerden olsa gerek...