Almanya'da 20. dönem Federal Meclisi'ni (Bundestag) belirlemek için yapılan genel seçimlerde oy kullanma işlemlerinin ardından Olaf Scholz’un yeni başbakan olması bekleniyor.

Bugün 299 seçim bölgesinden gelen sonuçlara göre Sosyal Demokratlar oyların yüzde 25,9'unu, Hristiyan Demokratlar Birliği yüzde 24,1'ini aldı.

Böylece Almanya tarihinde ilk defa birinci gelen parti yüzde 31'den daha düşük oy almış oldu.

Olaf Scholz kimdir?

Sosyal Demokratların adayı ve Almanya Maliye Bakanı olan Olaf Scholz seçmenin kendisini "yeni şansölye olarak görmek istediğini" söyledi.

Olaf Scholz aslında pek de karizmatik bir siyasetçi olarak bilinmiyor. Olaf, uluslararası arenada G20'de yaptığı küresel asgari vergi teklifiyle öne çıkmıştı..

Ekonomi için Korona yardım programında ödemelerde ertelemeler dahil, şirketlere vergi indirimi ve limitsiz kredi programı gibi uygulamalardan bahsederek sempati topladı.

Ve seçim kampanyasında siyasi rakiplerine karşı sert davrandı:

"Salgından sonra her şeyin eskisi gibi olacağını söyleyenlere inanmayın. Yanılıyorlar. Ama sıfırdan yepyeni bir dünya icat edebileceklerini düşünenlere de inanmayın. Siz de yanılıyorsunuz.”

63 yaşındaki aday, Osnabrück'te doğdu ancak Hamburg'da büyüdü. 2011'den 2018'e kadar hukuk okudu, Hamburg'un belediye başkanı olarak görev yaptı. Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat partisinde işleri her zaman kolay olmadı. 2019 yılında parti başkanlığı için Klara Geywitz ile birlikte verdiği mücadelede parti içinde oy kaybetti.

Daha solcu pozisyonları temsil eden Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans seçildi.