Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, diğer Avrupa ülkelerinin ellerindeki Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya göndermek istemeleri halinde buna karşı çıkmayacaklarını belirtmesi Alman basınında "yeşil ışık" olarak yorumlandı.

Yine de Almanya, henüz kendi tanklarını gönderme konusunda adım atmaktan çekiniyor. Batılı devletler ve bazı uzmanlar Almanya'nın bu konuda atacağı adımın önümüzdeki yıllarda bütün Avrupa kıtasının güvenliğini tanımlama açısından çok kritik bir rol oynayabileceğini belirtiyor.

ABD’den Almanya’ya tehdit: 1945’teki teslim antlaşmasını unutmayın!

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Leopard tanklarının Ukrayna’ya sevk edilmesini görüşmüştü. Kaynaklar Austin’in mevkidaşına 2. Dünya savaşı sonucunda Almanya’nın imzaladığı teslim antlaşmasını hatırlattığını aktardı.

Polonya, Almanya izin verse de vermese de Leopard tanklarını Ukrayna’ya gönderecek

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna'ya Leopard tanklarının gönderilmesi için Almanya'dan izin alınacağını belirterek, "Resmi onay için başvuracağız ancak bu ikincil bir konu. Almanya'dan izin gelmese bile Varşova kendi kararlarını verecek." dedi.

Bu açıklama Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’ın Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tankı sevk etmek istemesi halinde buna karşı çıkmayacakları yolunda pazar günü verdiği mesajın ardından geldi.

Morawiecki, Poznan şehrinde gazetecilere bugün yaptığı açıklamada, Almanya'da 350'den fazla aktif Leopard tankının bulunduğunu, yaklaşık 200 Leopard tankının da depolarda olduğunu söyledi.