Avrupa genelinde havalimanlarında çalışan sayısı azalırken, yolcu ve uçuş sayılarının artması, uluslararası yolcuların bölgeye seyahatini çileye dönüştürmeye devam ediyor.

İngiltere, Fransa ve Hollanda’nın yanı sıra Almanya’daki havalimanlarında da kriz yaşanıyor. Bu sebeple birçok dev firmalar batmanın eşiğine geldi.

Krize yol açan sebeplerden biri de pandemi. Pandemi sürecinde duran uçuşlar, havayolu personellerini işsiz bıraktı. Avrupa’da havayolları, terminal işletmeleri ve diğer paydaşlar çok sayıda çalışan çıkardılar. Şimdi aynı hızla işe alım yapamaz hale geldiler.

İngiltere`nin başkenti Londra`daki Heathrow Havalimanı'nda da Kovid-19 önlemlerinin kaldırılması sonrası artan yurt dışı uçuşlarını karşılamak için yeterli sayıda personelin olmaması sebebiyle yoğunluk yaşandığı görülmüştü.

Almanya'da uçuşlar azaltıldı

Avrupa’daki havalimanlarında yaşanan personel krizi sürerken Almanya’daki Köln-Bonn Havaalanı'nda uçuşlar azaltılırken yolcular ise kontuarlarda uzun kuyruklar oluşturdu

Hollanda'da personel krizi sürüyor

Amsterdam Schiphol Havalimanından yapılan açıklamada, güvenlik personelinin azlığı sebebiyle aşırı yoğunluk yaşandığı belirtildi.

Açıklamada, 3. terminalden 16.00 ila 23.00 saatlerinde kalkış yapacak uçak seferlerinin hava yolu firmaları tarafından iptal edilmesinin istendiği bildirildi.

Havalimanı yetkilileri, yolculardan uzun beklemeye rağmen uçuşlarının ertelenmesi ya da iptal edilmesi durumuna hazırlıklı olmalarını istedi.

Fransa'da şoför eksikliği sorunu büyüyor

Fransa'da ülke çapında toplu taşımada sürücü eksikliği sorunu büyümeye devam ediyor.

Ülke çapında otobüs, tren, tramvay gibi toplu taşıma araçlarında sürücü eksikliğinin ilk mağdurlarını yolcular oluşturuyor.

Yeni şoför adayları bulunamadığı için durumun derinleşmesi riski bulunduğu üzerinde durulan haberde, ülke çapında bu sorunun yaşandığına işaret edildi.

Başkent Paris'i de kapsayan İle-de-France bölgesinde, günlük 9,4 milyon toplu taşıma yolculuğu yapılırken, aynı bölgedeki Essone vilayeti Başkanı Francois Durovray, bölgenin sınır vilayetlerindeki şoförlerin Paris ve çevresinde toplu taşımadan sorumlu kurum RATP'ye geçmesi nedeniyle halihazırda bu vilayetlerde otobüs şoförü eksikliğine alışkın olduklarını ifade etti. Durovray, "Ancak bu yıl olay daha ciddi, cazibe eksiği olan bir işi (şoförler) bırakıyor." dedi.

Avrupa çareyi başka ülkelerde arıyor

Birçok sektörde ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşayan Avrupa, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden işçi almak adına kolları sıvadı. Bunlardan biri de Almanya. Birçok sektörde iş gücü açığıyla baş etmeye çalışan Almanya, "yabancı nitelikli işçiler ve ailelerinin Almanya'da yaşamak ve çalışmak ister hale getirmek için" iyileştirilmeler yapacak. Bu kapsamda çoklu vatandaşlığa izin verilmesi ve vatandaşlığın kolaylaştırmasını planlıyor.

Türkiye'den işçi değil yönetici istiyorlar

Personel krizi sebebiyle uçuş sayıları azaltılırken Alman hükümetinin havalimanlarındaki çalışan eksikliğini geçici yabancı işçilerle kapatacağı öne sürülmüştü. Gelişmelerin ardından Alman basınına yansıyan bir haberde, Türkiye'den alınması planlanan işçilerin yerine yönetici alınması gerektiği ifade edildi. Türkiye'deki havalimanlarını örnek gösteren Alman medyası, ülkede devam eden krizin Türkiye'den getirilecek yöneticiler tarafından çözülebileceğini vurguladı.

Avrupa enerji krizinden çıkamıyor

Bu personel krizi yanında Avrupa bir de enerji ve gaz krizi yaşıyor. ABD'nin ipine tutunarak, Rusya'ya karşı tavır alan ve bunun karşılığında da enerji ve gazdan olan Avrupa, krizlerden başını kaldıramıyor. Avrupa, hızla yükselen doğalgaz ve elektrik fiyatlarına karşı ne yapılacağı konusunda ortak tutum belirleyemedi.

Bu sebeple Avrupa'da doğalgaz fiyatları rekor seviyeye yükselirken karbon izin kontratlarının fiyatları da kömürden elektrik üretimine talebin artmasıyla yükselişe geçti.

Doğalgaz fiyatlarındaki artışın elektrik üretimi için kâr marjını düşürmesiyle elektrik üreticileri kömüre yöneldi. Üreticilerin kömüre yönelmesiyle birlikte Avrupa’da karbon emisyon izin kontratlarının fiyatı da 1 senede iki katını aştı.

Enerji kriziyle boğuşan Avrupa, yeni tedarikçi arayışları içine girdi.

AB krizden çıkmanın yollarını arıyor

Avrupa Birliği (AB), elektrik tüketimini azaltmayı ve enerji firmalarının aşırı kazançlarını vergilendirmeyi içeren yeni acil tedbir paketi hazırlıyor.

Bu tedbirlerin öncesinde de palyatif çözümler getiren Avrupa, sokak aydınlatmalarını kısmayı, Eyfel Kulesi’nin ışıklarından tasarruf etmeyi, kısaca enerji anlamında her türlü tasarrufu sağlamaya başladı.

AB ülkeleri, AB Komisyonu'na, derhal düşük maliyetli elektrik üreticilerinin gelirlerinin sınırlandırılmasını, fosil yakıt firmalarından katkı alınmasını, doğal gaza tavan fiyat uygulanmasını, elektrik talebinin düşürülmesini ve enerji şirketlerine likidite sağlanmasını içeren yasal düzenleme teklifleri hazırlama görevini verdi.

Bu tarz tedbirler AB’nin ekonomisini ne kadar ayakta tutabilir meçhul. Bunun yanında grevler daha da artacağa, protestolar çoğalacağa benziyor.

Kaynak: Ajanslardan derlenmiştir.