Hollanda, Avusturya, Hırvatistan dahil Avrupa’da çeşitli ülkelerde büyük çaplı protestolar düzenleniyor.

Hollanda’nın Rotterdam kentindeki protestolarda protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Kentin en işlek noktasında biraraya gelen yüzlerce protestocu şiddet eylemlerine başvurdu. Onlarca kişinin gözaltına alındığı protestolarda, en az 7 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında iki kişinin hastanede tedavi altına alındığı belirtiliyor.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebutalip, çok sayıda otomobil ve bisikletin Cuma akşamı protestocular tarafından parçalandığı, polis araçları dahil bazı araçların kundaklandığı ve birçok binaya taşlarla zarar verildiği olaylarda polis memurlarının “silahlarını devreye sokup ateş açmak zorunda kaldığını” belirtti. Grapperhaus’un açıklamasına göre, hastaneye kaldırılan iki protestocu ateşli silah sonucu yaralandı.

Hollanda Ferd Grapperhaus da protestocuların Rotterdam’da polise ve itfaiyecilere karşı “aşırı şiddet” kullanmasını “berbat bir durum” olarak nitelendirerek, “Toplumumuzda protesto etme hakkı çok önemlidir ancak dün akşam tanık olduğumuz şey tamamen kriminal bir davranıştı” ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan 50’den fazla protestocunun yarısından fazlasının 18 yaşının altında olduğu belirtiliyor.

Avusturya

Avusturya’da da binlerce protestocu Viyana’da biraraya geldi. “Özgürlüğümüzü geri istiyoruz” sloganıyla toplanan protestocular, Pazartesi günü yürürlüğe girecek olan yeni kısıtlamalara tepki gösterdi.

Hırvatistan

Hırvatistan’da binlerce kişi, hükümetin Kovid-19 virüsüyle mücadeleyi amaçlayan yeni kurallarını protesto etti. Yeni kurallar kapsamında “Korona virüsü pasaportu” uygulaması yürürlükte.

Bu kurala göre, kamu binalarına yalnızca Kovid-19 aşısı olanlar, son 6 ay içinde enfeksiyonu atlatanlar ya da son 48 saat içinde Kovid-19 test sonucu negatif çıkanlar girebiliyor.