Fransa, Almanya, Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanları ve birçok üst düzey Avrupalı diplomat bugün Paris'te bir araya gelerek Orta Doğu'da barış sürecini canlandırmak için bir toplantı düzenledi.
İsrail ve Filistin arasında yıllardır düşmeyen tansiyona vurgu yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Her iki tarafla karşılıklı güveni başlatmak için atabilecekleri adımları belirlemek için seçim takvimi etrafında oluşturulan bir zaman çerçevesi içinde toplantılar başlatacağız" dedi. Bundan sonraki hamleler, 23 Mart'taki İsrail seçimlerinin yanı sıra bu yıl yapılacak Filistin seçimlerinin sonucuna bağlı olacak.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, seçim sonuçlarının ilişkileri daha da zor hale getirebileceği konusunda uyardı ve diyaloğu sürdürmenin önemini vurguladı.
Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları "iki devletli çözümü kurtarma" çabalarının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
İsrail hükümeti 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn, Sudan, Fas ve Ürdün ile diplomatik ilişkilerini normalleştirdi. Ancak aynı zamanda Batı Şeria'da devam eden ilhak politikası yüzünde Filistin ile diplomatik görüşmeler imkânsız hale geldi.
Paris’te düzenlenen bu toplantının Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun anlaşmaya varmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşmesi gözden kaçmadı.