Reuters'a konuşan bir diplomata göre, AB büyükelçileri tarafından onaylanan ve Belarus havacılık sektörüyle bağlantılı yedi kişiyi hedef alan yaptırımlar, bloğun dışişleri bakanları tarafından pazartesi günü yapılacak toplantıda kabul edilecek.

Diplomatik kaynak ayrıca AB büyükelçilerinin geçen yılki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerine tepki olarak 70'den fazla Belaruslu kişiye uygulanacak dördüncü bir "mal varlığı dondurulması ve seyahat yasakları" paketini de imzaladıklarını söyledi.

Ryanair uçağının indirilmesi

Yunanistan'dan Litvanya'ya giden Ryanair'e ait 123 yolcu taşıyan uçak, 23 Mayıs'ta bomba ihbarı yapıldığı iddiasıyla Belarus hava sahasındayken acil iniş yaptı.

Belarus'un başkenti Minsk'e indirilen uçaktaki yolcular arasında bulunan ve terör olaylarına karıştığı iddiasıyla aranan, muhalif kimliği ile bilinen, ülkede yasa dışı protesto gösterilerin yönetildiği bir sosyal medya hesabının kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Roman Protaseviç gözaltına alınmıştı.

Aramalar sonucunda bomba ihbarının asılsız çıktığı açıklanmış, gerekli kontrollerin yapılmasının ardından uçak Minsk Havalimanı'ndan ayrılarak Vilnius'a gitmişti.

AB ise olayı hava korsanlığı olarak nitelendirerek, Haziran ayının başında Belarus havayollarının Avrupa Birliği toprakları üzerinde uçmasını veya havaalanlarına erişimini yasakladı.