Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı açıklamada ithalat kararının "Belarus'un egemenliğini zedelemeyi ve Belarus vatandaşlarının refahını bozmayı amaçlayan yasa dışı dış yaptırımlara cevaben" alındığı belirtildi. Ancak henüz ithalat yasağı kapsamındaki ürün listesi açıklanmadı.

Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri, AB, İngiltere ve Kanada, ülkedeki rejimin uluslararası hukuku hiçe sayması ve ülkede süregelen insan hakkı ihlallerini gerekçe göstererek aynı anda onlarca Belaruslu yetkili, kurum ve şirketi hedef alan yaptırımlar açıklamıştı.

AB üyesi devletler ayrıca 15 Kasım'da kabul ettikleri yeni düzenleme ile Belarus'a yönelik yaptırım listesine alınacak kişi ve kuruluşlarla ilgili kriterleri genişletti ve Polonya, Litvanya ve Letonya sınırındaki göçmenlerin rehin olarak kullanıldığı "hibrit saldırı"ya katılmakla suçladığı birey ve kurumları hedef aldı.

Bu kapsamda aralarında Belaruslu üst düzey sınır görevlisi ve askerlerin yanı sıra hükümet yetkilileri ve yargıçların da bulunduğu 17 isme seyahat yasağı getirdi ve mal varlıklarını dondurdu. AB'nin yaptırımları ayrıca göçmelerin Belarus'a gelmesine yardımcı olmakla suçladığı devlet havayolu şirketi Belavia ve seyahat firmalarını da vurdu.

Lukaşenko: Yaptırımlar fazla zarar veremeyecek

Belarus Devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko Batılı ülkelerden ve AB'den gelen yaptırımların ülkesine hissedilir zarar veremeyeceğini söyledi. Lukaşenko ayrıca Belarus'un ekonomik büyümesini sürdürdüğünün altını çizdi.

Dünya Bankası verilerine göre geçen yıl ülke ekonomisi yüzde 0,9 küçüldü. Ekim tahminlerine göre gayrı safi milli hasılanın 2021'de 1,2 büyümesi bekleniyor.

Bağımsız uzmanlar Batı'nın yaptırımlarının Belarus ekonomisindeki hassas sektörleri etkileyeceği ancak bunların Rusya'nın cebinden telafi edileceği görüşünde.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ağustos 2020'de Batı'nın hileli olarak tanımladığı devlet başkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan kitlesel protesto gösterileri sırasında Lukaşenko'ya verdiği desteği sürdürüyor.

Analistlere göre Rusya borç vererek, iç piyasa fiyatlarıyla petrol ve doğal gaz satarak ve Rus pazarını Belarus ürünlerine açarak Belarus ekonomisine can simidi atıyor. Putin Belarus'a 1,5 milyon dolarlık borç ve askeri yardım sözü vermişti.