Belçika'nın başkentinde soğuk havaya rağmen polise göre mitinge 16,500'den fazla kişi katıldı.

Önde gelen bazı sendikalar tarafından desteklenen eylem, Brüksel'de ve ülkenin diğer yerlerinde kamu hizmetlerinin ve ulaşım sistemlerinin aksamasına yol açtı. Başkentin havalimanından yapılan açıklamada bazı uçuşların iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

Protestocuların pankartlarından birinde "Ücretler ve Emekli Maaşları Artırılsın!" yazıyordu.

Sendikalar, Belçikalı yetkililerin komşu Fransa örneğini takip ederek enerji fiyatlarını sınırlandırması gerektiğine inanıyor. Sendikalar yaptıkları ortak açıklamada, işçiler talep ettiklerini alana kadar protestolara son vermeyeceklerini belirttiler.

Belçika İşçi Partisi lideri Hedebouw Raoul, "Binlerce insan hükümete açık bir mesaj gönderiyor: işler böyle devam edemez" dedi.

Avrupa'da gaz ve elektrik fiyatları, Covid-19'un neden olduğu ekonomik gerginliğin, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle AB'nin Moskova'ya uyguladığı yaptırımların ve ardından Rusya'nın bloğa enerji tedarikinin azaltılmasının etkisiyle daha da artmasıyla yükseldi.

Geçtiğimiz ay Belçika'nın manşet enflasyon rakamı %10.63'e ulaşırken, Euro bölgesi genelinde tüketici enflasyonu %10 civarında gerçekleşti.