Bu yaz yaşanan skandallardan sonra görevden alınan eski muhafazakâr lider Boris Johnson İngiltere’ye döndü. Henüz adaylığını açıklamasa da birçok milletvekili Boris’i destekliyor.

Geçen hafta Başbakan Liz Truss'un istifasının ardından Boris Johnson Cumartesi günü apar topar İngiltere'ye döndü. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın Liz Truss’un yerine Başbakan olarak atanabileceği konuşulurken Johnson’ın dönüşüyle sabık başbakanın koltuğunu geri almaya geldiği konuşulmaya başlandı.

Dominik Cumhuriyeti'nde tatil yapan Johnson, eski içişleri bakanı Priti Patel başta olmak üzere Muhafazakar Parti'nin önemli isimleri tarafından destekleniyor. Johnson'ın 100'den fazla milletvekilinden destek aldığı iddia ediliyor.

Popülerliğini koruyan Johnson’un, Britanya'da parti üyeleri arasında yapılacak ikinci tur oylamaya katılabilmek için 357 Muhafazakâr milletvekilinin en az 100'ü tarafından aday gösterilmesi gerekiyor. BBC'nin resmi olmayan bir sayımına göre, Rishi Sunak'ın zaten 128 oyu var. Muhafazakâr Parti Parlamento üyesi James Duddridge ise, "Boris Johnson'ın 100'den fazla destekçisi olduğunu" iddia etti.

Adayların destekçilerini bildirmek için Pazartesi günü saat 14.00'e kadar süreleri var. 100 oy barajını aşmak, Johnson'ı otomatik olarak favori yapacak.