Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Berlin'de ortak basın toplantısında, Almanya ile ikili ticaretin hızlı şekilde arttığını belirterek, "Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu & Haas, Berlin-2021

Çavuşoğlu, "Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu'nun en dikkat çeken sözleri ise şunlar oldu: "Halkımızın yüzde 26sından fazlası aşılandı. Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerin ağırlık verdiğimiz gibi, tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri de dahil turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız ki tedbirlerimizi alalım."

Çavuşoğlu'nun bu açıklamaları bir çoklarını şaşırtsa da bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü geri kalmış ve yerine göre “kalkınmakta olan” diye gazlanan ülkelere Batılılar tarafından global ekonomi içinde biçilen iki rol vardır. Bunlardan birincisi ucuz iş gücü olarak Batılı sanayicilerin üretim yükünü sırtlanmak ve ikincisi ise yine ucuz iş gücü olarak tatillerinde Batılılara hizmet etmek. Türkiye, birçok geri kalmış ülkeden farklı olarak hem üretim yükünü ve hem de coğrafî özellikleri dolayısıyla Batılılara hizmet etmeyi kendisine rol olarak benimsemiş ülkelerden biri. Geçmişte de turist gelmesi için kimlerin önünde ne taklalar atıldığı malum.