Almanya'da çevre örgütleri Greenpeace ve Alman Çevre Yardım Kuruluşu (DUH) iklim değişikliğine yönelik politikalarını değiştirmezlerse Volkswagen, BMW, Daimler ve doğal gaz ve petrol şirketi Wintershall Dea'ye karşı yasal yollara başvuracak.

Almanya'daki davaların geçen yıl Hollanda'da Shell şirketine karşı açılan ve şirketin iklim değişikliğine karşı eyleme geçmemesi sonucu vatandaşlara karşı olan görevini yerine getirmekte başarısız olduğuna dayanan davayı model alacağı belirtiliyor. Mahkeme Shell şirketinin karbon salınımını 2030 yılına kadar 2019 düzeyinden yüzde 45 oranında azaltmasına hükmetmişti.

Davaların sağlık, özgürlük hakkı ve malını korumayı ihlal konularında açılabileceği değerlendiriliyor. İddiaların Federal Anayasa Mahkemesi'nin Alman hükümetin daha sıkı tedbirler almasına neden olan iklim koruma kararını dayanak alması bekleniyor.

Greenpeace ve DUH otomotiv şirketlerinin içten yanmalı motor üretimini 2030 yılına kadar sonlandırmasını ve Wintershall Dea'nın 2026 yılına kadar yeni petrol ve gaz sahasında arama yapmamasını talep ediyor. AB Temmuz ayında içten yanmalı motor üretiminin 2035 yılına kadar sonlandırmasını önerisini gündeme getirmişti.