Alman Ordusu ve NATO’nun en üst komutanlığını yapmış olan emekli general Harald Kujat, Ukrayna’daki savaşta Batı’yı suçlu buldu. Daha önce sağlanan anlaşmayı bozan tarafın Batı ülkeleri olduğunu söyleyen Kujat, “Nükleer bir savaş Avrupa’yı imha eder.” dedi.

Bir Alman TV kanalına konuşan Harald, , savaşın genişleme ve yoğunlaşma eğilimine işaret ederek bunun çok tehlikeli olduğunu ifade etti. Batı hükümetlerinin gerilimin tırmanmasına karşı hiçbir siyaset ortaya koymamalarını “hayret verici” olarak niteleyen Kujat “deliliğin sınırı olmadığını” söyledi ve mevcut durumun bir felakete evrilmesinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Gerilim tırmandırılıyor”

Kujat tırmanmayı önlemenin iki gerekliliği olduğunu ifade etti. Birincil olarak Batı devletlerinin “eskalasyon vidasını” daha fazla çevirmemeleri gerektiğini söyleyerek tırmandırma politikasının Batı'dan geldiğini ifade etmiş oldu. Batı'nın Ukrayna siyasetinin salt şiddete dayandığını söyleyen Harald Kujat, sürekli daha fazla, daha ağır ve daha gelişmiş silahları Ukrayna'ya vermenin çatışmayı tırmandırdığını ve çok riskli olduğunu söyledi. Rusya ile diplomasi yürütülerek bir çıkış yolu arayışına girilmesinin tek akılcı çözüm olduğunu ifade etti.

“Anlaşmayı Batı bozdu”

“Nisan'da bir anlaşmaya varıldığını ve bu anlaşmanın Ukrayna için de avantajlı olduğunu biliyoruz.” diyen general, anlaşma gereğince Ukrayna'nın NATO'ya girmekten vazgeçmeyi, Rusya'nın da Şubat'tan bu yana ele geçirdiği tüm toprakları geri vermeyi kabul ettiğini anlattı. Kujat'ın “Bu anlaşma, aktarılan bilgilerden bildiğimiz üzere, Batı'nın müdahalesiyle engellendi.” sözleri çatışmayı tırmandıran taraf olarak çok net bir şekilde Batı devletlerini gösterdi.

“Nükleer bir savaş Avrupa'yı imha eder.” cümlesini kuran Kujat, siyasetsizliğin çok tehlikeli olduğunu anlattı. Kujat, “Rusya bu savaşta askeri açıdan üstün olan taraf ve imkanlarının sonuna gelmekten daha çok uzak. Bu bizim atacağımız her gerilimi tırmandırma adımına karşılık olarak Rusya'nın daha ileri bir tırmandırma adımı atabileceği anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı. Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Generali olan Harald Kujat, 2000 yılında Alman Federal Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı oldu. 2002 yılında NATO Askeri Komite Başkanı olan Kujat, 2005 yılında emekliye ayrıldı.