Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sebebiyle Rusya'dan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hesap vermesini isteyeceklerini belirtti.

Macron, Elysee Sarayı'ndan halka sesleniş konuşmasında, Rusya'nın bu gece Ukrayna'ya "yoğun saldırılar" başlattığını anımsattı.

Bunun Rus yetkililerin verdiği taahhütlere aykırı ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ile Avrupa'nın ve uluslararası düzeninin ihlali olduğunu vurgulayan Macron, "(Rusya Devlet) Başkan (Vladimir) Putin diplomatik yolları reddederek ve savaşı tercih ederek sadece Ukrayna'ya saldırmadı, aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğini hiçe saymaya ve Avrupa'mızda son on yıllardaki barışa ve istikrara yönelik en ciddi saldırıyı gerçekleştirmeye karar verdi." ifadesini kullandı.

Macron, bu krizi önlemek için Avrupalı ortaklarıyla her şeyi yapmalarına rağmen bunun yaşandığına işaret ederek, "Bu savaş eylemine zayıflık göstermeden, soğukkanlılıkla, kararlılıkla ve birlik içinde yanıt vereceğiz." dedi.

Rusya'ya uygulanacak yaptırımların askeri ve ekonomik olarak saldırılarla orantılı olacağını dile getiren Macron, bugün ve yarın düzenlenmesi planlanan G7, Avrupa Birliği (AB) ve NATO Zirvelerinde bazı kararlar alacaklarını belirtti.

Macron, Rusya'dan BMGK'ya hesap vermesini isteyeceklerini kaydetti.