Paris Ceza Mahkemesi, Sarkozy'nin, "çifte faturalandırma" yaparak seçim kampanyalarındaki yasal sınırın iki katı üzerinde seçim harcaması yaptığına ilişkin davada kararını açıkladı. Sarkozy, seçim kampanyasını yürüten Bygmalion firmasından adını alan "Bygmalion Davası'nda" suçlu bulundu.

Paris Adliyesi'nde görülen karar duruşmasında, eski cumhurbaşkanı Paris Ceza Mahkemesi tarafından, 6 ayı tecilli 1 yıl hapis cezası aldı. En ağır ceza Sarkozy'nin kampanya direktörü Jerome Lavrilleux'ye verildi. Lavrilleux, 1 yılı tecilli 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sarkozy ve Lavrilleux'nün yanısıra Bygmalion firması yöneticileri ile kampanya görevlileri olmak üzere toplam 13 kişiye de ceza yağdı. Sarkozy, 6 aylık hapis cezası süresince elektrikli bileklikle izlenecek.

Yasal sınırın 2 katı harcama

Mahkeme Başkanı Caroline Viguier'e göre, Sarkozy, seçim harcamaları için yasal tavanı "aşma riskine karşı yazılı olarak uyarıldıktan" sonra "mitingler düzenlemeye devam etti". Yargıç, "Bu kendisinin ilk seçim kampanyası değildi, aday olarak tecrübesi vardı, yasal sınırı aştığını bilmemesi imkansız" dedi. Hakim Caroline Viguier, "Sarkozy'nin yasal harcama üst sınırını çok iyi bildiğini, 42,8 milyon Euro harcama ile yasal tavanın 2 katı üzerinde harcama yaptığını, yapılan harcamalar üzerinde kasıtlı olarak herhangi bir denetim uygulamadığını" söyledi.

Karar duruşmasına katılmayan eski cumhurbaşkanı, avukatları aracılığıyla davayı temyize götüreceğini açıkladı. Sarkozy'nin daha önce görülen "dinleme skandalı davasında" birlikte yargılandığı avukatı Thierry Herzog, dava çıkışında yaptığı açıklamada, "Az önce kendisiyle telefonda görüştüm. Davayı temyiz etmemi istedi. Derhal temyiz başvurusu yapacağım. Cezalar son derece yüksek. Sayın Sarkozy, kendisine hiçbir zaman sıradan bir vatandaştan farklı davranılmasını istemedi." diye konuştu.

Nicolas Sarkozy, geçtiğimiz Mart ayında, "telefon dinleme skandalı" adı verilen ve sahte bir isim üzerine aldığı telefon aracılığıyla, avukatı Thierry Herzog ile mahkeme aşamasında olan "Bettencourt yolsuzluk davasına etki etme girişimi" davası nedeniyle "yolsuzluk ve nüfuz ticareti yapmak suçundan" 1 yılı tecilli 3 yıl hapis cezası almıştı. Sarkozy, bu davayı da temyize götürdü.

Sarkozy, Fransa tarihinde hapis cezası alan ilk ve tek cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.

VOA