Fransa’nın başkenti Paris’te "ayrılıkçı" yasa tasarısı olarak bilinen "Cumhuriyet Prensiplerine Saygıyı Güçlendiren" yasa tasarısı ve İslamofobi protesto edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Republique Meydanı’nda Fransız Müslüman Demokratlar Birliği ve çok sayıda sivil toplum örgütü tarafından Müslümanları hedef alan ve “ayrılıkçı” yasa tasarısı olarak da bilinen “Cumhuriyet Prensiplerine Saygıyı Güçlendiren” yasa tasarısı ile İslamofobi protesto edildi. Göstericiler, “İslamofobiye dur” yazılı pankartlar açarken, yasa tasarısını ırkçı ve demokrasi karşıtı olduğunu belirtti.

Ayrılıkçı Yasa tasarısı, Fransa’da ve birçok ülkede insan hakları savunucuları ve Müslümanların tepkisine neden olmuş hatta bazı ülkelerde Fransız ürünlerine boykot çağrısı yapılmıştı.

Yasa tasarısı 16 Şubat’ta Ulusal Meclis’te kabul edilmişti. 30 Mart tarihinden itibaren de Senato’da görüşülecek olan yasa tasarısının Senato’daki oylamanın ardından yeniden Ulusal Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Ayrılıkçı Yasa

Tasarı, 3 yaşından itibaren tüm çocukların, çocuğun veya ailesinin durumuyla ilgili belirli sebepler dışında, evde eğitim almamasını öngörüyor. Ailelerin çocuklarına evden eğitim vermek için yetkili kurumlardan izin alması gerekecek.

Yasa metni ayrıca kontrat dışı okullarda "sapma" tespit edilmesi durumunda idari kapatma seçeneğini sunuyor. Bunların yanı sıra okul çağındaki her çocuğa bir ulusal okul numarası atanması planlanıyor. Böylece kontrat dışı veya evden eğitim alan öğrencilerin de bir numarası olacak ve devlet tarafından takibi kolaylaştırılacak.

Macron konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Okullar, bir dini değil, her şeyden önce Cumhuriyet değerlerini aşılamalı ve inananları değil bütün vatandaşları eğitmelidir" ifadesini kullanmıştı.

Bu düzenlemeler ile dini eğitimin diğer eğitimlerden önde olduğu düşünülen özel okulların önüne geçilmesi hedefleniyor.

İnternet Üzerinden İfşa Ve Nefret Söylemi Suçu

Bu düzenleme yeni bir suç yaratmayı planlıyor. Bir kişinin hayatını tehlikeye atmak amacıyla, kimliği belirlenebileceği şekilde özel, aile veya profesyonel yaşamı hakkında bilgi yaymaya 3 yıl hapis, 45 bin euro para cezası öngörülüyor.

Kasım ayı ortalarında yayınlanan bir ön metne göre, "mağdurun kamu otoritesine sahip olması veya bir kamu hizmeti görevinde bulunması" halinde ceza ağırlaştırılacak.

Camilere Yurt Dışından Gelen Fonlar Denetlenecek

Macron ayrıca ibadethane projelerinde yabancı fonlamaların daha sık kontrol edilmesini amaçlıyor: “Paranın nereden, kime ve niçin geldiğini bilmemiz gerekiyor.”

Fransa'daki camilerin çoğunluğu 1901 yasası tarafından öngörülen dernek rejimine bağlı. 10 bin euroyu aşan yabancı maddi destekler kaynak beyanına tabi olacak. Ayrıca, dernek yurtdışından avantaj veya kaynak sağladığında kanuni denetçi tarafından yıllık hesapları denetlenecek.

Kişilerin ırkları, etnik kökenleri, dini inançları, cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri nedeniyle hedef alan ibadet yerleri geçici olarak kapatılacak.