Fransa’da emeklilik yaşını 64'e çıkaran yasa tasarısına karşı çıkan devlet memurları ve işçilerin protestoları devam ediyor. Protestolar, Fransa’da hayatı felç etti. Enerji işçileri "akıllı sayaç"ları kapatarak "Robin Hood" operasyonları ile okullara, okul ve düşük gelirli hanelere bedava gaz ve elektrik sağlıyor.

Dün ülke çapında düzenlenen protestoların ikincisi başladı. Protestocular, çevik kuvvet ile çatıştı. Bazı göstericiler havai fişek fırattı, bazıları da taş.

Anaokulu ve ilkokul öğretmenlerinin de greve takviye vermesi nedeni ile çocuklar öğretmensiz kalırken Fransız enerji devi TotalEnergies personellerinin üyesi olduğu CGT sendikası, çalışanların yüzde 75’ten fazlasının greve katıldığını açıkladı. Ülke genelinde elektrik üretimi yüzde 4,4 oranında düştü.

Hürriyet'in haberine göre tüm bu kaosun ortasında Fransa’nın en büyük sendikalarına üye, güç kesimindeki birtakım çalışanlar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a meydan okuyarak yeni bir akım başlattı.

Adını “halk kahramanı” Robin Hood‘dan alan ‘Robin des Bois’ akımı kapsamında personeller akıllı sayaçları kapatarak ülke genelindeki okullara, üniversitelere ve düşük gelirli hanelere ücretsiz gaz ve elektrik sağlıyor.

Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Fransa’daki hanelerin dörtte biri güç faturalarını ödemekte zorlanırken kriz sonrası bu sayı katlanarak arttı.