Fransa Anayasa Konseyi tarafından paylaşılan bilgilere göre, Parlamentoda kabul edilen ve İslamofobik yasa olan "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" kanununun anayasaya uygunluğunun denetlenmesi için 60 senatör ile 60 milletvekili Konseye başvuruda bulundu.

Sağ partiler yasayı "İslamcıların üzerine yeterince gitmediği", sol partiler ise "Anayasayı ihlal ettiği" gerekçesiyle bu kanunu Anayasa Konseyine taşıyacaklarını duyurmuştu.

Avrupa'nın en çok Müslüman nüfusuna sahip olan Fransa, Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler adlı yasa ile Müslümanların temel hak ve hürriyetlerini ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Fransa, birçok kurum tarafından eleştiriliyor

Fransa, bu yasayla Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi.

Yasa tasarısı açıklandığı tarihten itibaren ülkede cami ve mescitlere yönelik saldırılar, kundaklama olayları ve diğer islamofobik saldırılarda artış görüldü.