Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile Atina’da buluştu. Dendias, Mavi Vatan haritasını gösterip Türkiye’yi şikayet etti: “Neo-Osmanlı dayılığını reddediyoruz!”

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, 5 Eylül’de Türkiye’ye geldiğinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Türkiye, Afrikalıları eşit olarak görüyor. Fransa Afrika’ya dönmekte zorlanıyorsa bunun sebebi biz değiliz. Fransa’nın geçmişteki davranışları yüzünden böyle oluyor” dedi.

Çavuşoğlu’nun Fransa Dışişleri Bakanı’nın yüzüne söylediği sözlerden sonra Fransız Catherine Colonna, Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gitti ve Yunan mevkidaşı Dendias ile birlikte Türkiye’yi hedef aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’yi Fransa’ya şikayet etti.

Dendias, Catherine Colonna’ya Mavi Vatan haritasını gösterdi ve şöyle dedi: “Türkler, Ege adalarının kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Böyle bir harita hazırlamışlar.”

Catherine Colonna ise “Adalardaki Yunan egemenliğini tanıyoruz. Bu konuda kesinlikle bir şüphe yok” diyerek yanıt verdi.

Dendias cürmüne ve pişkinliğine bakmaksızın şöyle konuştu: “Türk yetkililer neredeyse her gün adalarımızı işgal etme tehdidinde bulunuyor. Hatırlatmak istiyorum, adalarımızın tam karşısında, Avrupa’nın en büyük çıkarma filosu ve ordusu bulunuyor. Tam teçhizatlı bekliyorlar. Daha dün ‘Yunanistan, Türkiye’nin dengi değil, muhatap bile almayız’ dediler. Üstelik bir ‘casus bellum’ yani savaş sebebi oluşturdular. Deniz millerini arttırırsak bize savaş açacaklar.”

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, şu ifadeleri kullandı: “Neo-Osmanlı dayılığını tamamen reddediyoruz. Türkçe kökenli ‘dayılık’ kelimesini kullandım ki net bir şekilde anlaşılsın.”