İtalya’da 2. Dünya Savaşı sonrası en sağcı hükümetin iş başına gelmesiyle sonuçlanabilecek genel seçimler bugün yapılıyor.

Parlamentonun iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’ya girecek isimlerin belirleneceği seçimde yerel saatle 23.00’e kadar oy kullanılacak.

Orantısal ve oy çokluğu ilkelerinin bir arada kullanıldığı karma seçim sistemi sebebiyle oy dağılımı karmaşık hesaplarla belirleniyor. Sonuçların Pazartesi netleşmesi bekleniyor.

Seçimlerde yaklaşık 51 milyon kişinin oy hakkı bulunuyor. Ancak seçimlerden 2 hafta önce yayımlanan son anketler çekimser oranının yüzde 30-40 civarıyla rekor seviyede olduğunu gösteriyordu.

Ülkede, seçimlerden önceki 2 hafta boyunca anket yayımlanması yasak. Son anketler ise aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri ve Lig ile merkez sağdaki Haydi İtalya’dan oluşan ittifakın zaferle çıkacağını gösteriyordu.

İtalya’da genel seçimlerde doğrudan başbakan adayları yarışmasa da seçimi kazanan ittifakın liderinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi öngörülüyor.

Seçimler anketlerle uyumlu sonuçlanırsa ülkenin en büyük partisi olması beklenen İtalya’nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir.

Siyasete neo-faşist gençlik örgütlerinde giren ve bu hareketlerin mirasçısı olmakla tanınan Meloni ayrıca, faşist Benito Mussolini sonrası aşırı sağcı ilk başbakan olma yolunda görünüyor.