Yunanistan tezgâhı

Ukrayna’nın komedyen Cumhurbaşkanı Volodemir Zelenskiy üzerinden Rusya’yı aklı sıra tuzağa düşürüp savaşa girmek zorunda bırakanlar, şimdi de Yunanistan’ı silahlandırmak suretiyle aynı tezgâhın bir benzerini Türkiye’ye karşı kurma emeliyle hareket ediyor. Fakat Batı'nın Yunanistan üzerinden giriştiği bu hamle, bazı tedbirlerin alınması ve akabinde gerekenin yapılması hâlinde Türkiye'yi içeride kenetleyecek, dışarıda hareket alanını genişletmesini sağlayacaktır.

Hatırlarsanız, Mayıs ortasında Yunanistan Başkanı Kiryakos Miçotakis, ABD ile ilişkilerin ve bağımsızlıklarının 201. yılı vesilesiyle Beyaz Saray’da ağırlanmış; akabinde ise ABD Kongresi’nde konuşma yapmıştı. Biden da dahil Kongre’dekiler, Miçotakis’in konuşmasını ayakta alkışlamıştı. Dün, Zelenskiy üzerinden Rusya’ya yapılanların bir benzeri, yarın Miçotakis üzerinden Türkiye’ye yapılması muhtemel. ABD, Yunanistan’da 9 askerî üs kurdu. Ayrıca Türkiye sınırında devriye atması için Yunan askerlerine ABD zırhlılarını verdi. Hava üstünlüğünün de Yunanistan’a geçmesini sağladı.

Erdoğan: Biz bunları yemeyiz!

Erdoğan, dün Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu ağırladıktan sonra basına şunları söylemişti: "NATO noktasında bizim geçmişte Yunanistan'la, Fransa ile yaşadıklarımızı şimdi bunlarla (İsveç ve Finlandiya’yı kastediyor) yaşamak istemiyoruz. İşte buyurun Yunanistan NATO'dan çıktı, girişine bizden öncekiler yol verdi. Fransa tekrar girdi. Şu anda 9 tane Amerikan üssü Yunanistan'da kuruldu. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap; Rusya'ya karşı. Bunu yemezler kusura bakmasınlar. Şu anda elimizdeki rakamlar 400 milyon Avro Yunanistan'ın Avrupa'ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri, isimlerini vermeyeceğim, ciddi manada Yunanistan'a silah desteği, uçaklar, helikopterler veriyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Yunanistan’da 9 askeri üssü olduğuna dikkat çekerek “Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Kusura bakmasınlar biz bunları yemeyiz.” dedi.

Dedeağaç’ta ABD yığınağı

Türkiye’nin burnunun dibi olan Dedeağaç’ta ABD’nin 120 saldırı helikopteri, bin askerî araç ve yüzlerce tankı bulunuyor. ABD ordusunda 312 askerin görev yaptığı 600 ton yük taşıma kapasitesi bulunan ünlü katamaran nakliye deniz aracı USNS Yuma, Dedeağaç Limanı’na onlarca helikopter, tank ve zırhlı araç indirmişti.

Bugün de cephane yolladılar

ABD’nin silahlandırıp, donattığı Yunanistan “mültecileri” bahane ederek bugün Meriç sınırına takviye kuvvet gönderdi. Yunan medyasında yer alan haberlere göre, bölgeye göz yaşartıcı bomba, ses bombaları ve devriye araçları takviye edildi. Yunan İHA’ları da karadaki Yunan askerlerine havadan destek veriyor. Yunanistan’ın burada Türkiye’ye karşı bir provokasyonda bulunması hiç şaşırtıcı olmayacaktır.

Girit’e F-35 uçakları konuşlandırılacak

ABD, 12 Mayıs’ta Yunanistan’a 10 adet F-35, 14 adet F-15 savaş uçağı göndereceğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan Savunma Bakanlığı’ndan müsaade istedi. Yunanistan’ın bu konuda bir itirazda bulunmayacağı ise aşikâr.

ABD’nin ayak oyunları

F-35 programında sözde “dost ve müttefik ABD”den büyük bir kazık yiyen Türkiye, ABD’den F-16 talebinde bulunmuştu. Amerikan Kongresi’nde bu talep değerlendirilecek; fakat ABD tarafından gelen açıklamalar Türkiye’nin oyalandığını gösteriyor.

Dün de Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basında toplantısında Amerika Birleşik Devletleri "Türkiye’ye F-16 satacak mı?" sorusuna “NATO müttefiklerimizle, müttefik olarak nasıl birlikte çalışabileceğimizi tartışmaya devam ediyoruz. Tabii ki Kongre’ye bildirilmemiş herhangi bir potansiyel satış hakkında konuşmuyoruz Türkiye F-16 programına daha fazla yatırım yapma arzusunu gizlemedi. Bu, halka açık konuşacak bir konumda olduğumuz bir şey değil.” diye cevap verdi.

Türkiye’ye İngiliz savaş uçağı

Türkiye de ABD’nin bu politikasına karşılık bir süredir arayış içerisindeydi; çünkü ABD’nin Yunanistan’a açık desteği, bu ülkenin Türkiye’ye karşı bir hava üstünlüğü yakalamasına sebep oldu. Bu hususta İngiltere ile temaslarını sıklaştıran Türkiye, İngiltere’den Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak için temaslara başladı.

Mayıs ayında Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz bu uçakları bir kez daha incelemek üzere geçtiğimiz hafta İngiltere'deydi. Akabinde ise İngiltere’nin başkenti Londra’ya ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İngiltere'nin Türkiye'ye yönelik savunma sanayisine ilişkin ihracat kısıtlamasını kaldırdığını duyurdu.

Türkiye’nin İngiltere’den 80 adet Eurofighter Typhoon alacağı iddialar arasında. Eğer bu ticaret gerçekleşirse Türkiye’nin bölgede yeniden üstün bir hava hakimiyeti elde edeceği düşünülüyor.

Elbette İngiltere’den uçak alınması da bu sorun çerçevesinde tali bir mesele… Esas meseleye gelirsek…

Cevaplanması Gereken Sorular

Batı’nın, tıpkı Ukrayna üzerinden Rusya’ya kurduğu gibi Türkiye’ye karşı da Yunanistan üzerinden bir tezgâh kurduğu artık herkes tarafından biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve diğer yetkililerin konuşmaları da meselenin farkında olunduğunu gösteriyor. Bu tuzak bizzat kuranların içine düşmesi muhtemel bir tuzak. Zira Yunanistan üzerinden yapılan kışkırtmalar Türkiye'yi içeride kenetleme ve dışarıya karşı gereken hamleyi yapmasına imkân sağlayacaktır. Şimdi esas meselenin konuşulmasına, devletin tedbirinin ne olduğuna ve cevaplaması gereken sorulara geliyor:

-Türkiye’nin Yunanistan’a müdahalede bulunmak zorunda bırakılması durumunda, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırım ve ambargoların aynısını Türkiye’ye uygulamasına karşı ne gibi tedbirler alınıyor?

-Rusya’nın elinde enerji kozu varken karşısında zorlandığı böyle bir iktisadî saldırıya Türkiye nasıl mukavemet edecek?

-İhracat yapacağız diye düzenlenen; ama bütün ara malları ithal sanayi çarkları nasıl döndürülecek?

-Tüm müdahalelere rağmen 17 TL’ye çıkması önlenemeyen, destekler çekildiği zaman 22-25 arası bantta seyretmesi muhtemel dolar kurunun böyle bir durumda 50 TL’ye çıkması ihtimali karşısında alınan tedbir nedir? Böyle bir ihtimal karşısında içeride oluşması muhtemel şartların bir projeksiyonu yapılıyor mu, ortaya çıkacak sorunların çözümü planlanıyor mu? Muhtemel bir savaş durumunda, turist gelmeyince döviz nereden gelecek?

-Bundan sonrasında muhtemelen çokça örneğini göreceğimiz, Türkiye’yi Yunanistan üzerinden kurulan tezgâha düşürmek üzere iç kamuoyunu kışkırtmaya yönelik provokasyonlara karşı tedbirler alınıyor mu?

-ABD'nin bu politikasına karşı devlet, ABD'de ve diğer Batı ülkelerinde ne gibi faaliyetlerde bulunuyor? 

Hülasa; bu sorular cevaplanarak Yunanistan'a gereken cevap verilmelidir. 

Baran Haber