Uykusunda anadilini unuttu, Çince konuştu...

İki sene önce geçirdiği trafik kazasının ardından yaklaşık bir hafta komada kalan Avustralyalı Ben McMahon, komadan anadili İngilizce'yi tamamen unutmuş bir halde ve Çince'nin bir lehçesini konuşarak uyandı.

Çinli'ye benzeyen bir hemşireye şikayetlerini anlatıp bir kağıda ailesini ne kadar sevdiğini ve düzeleceğini Çince yazan genç, hem ailesini hem de doktorları şaşırttı.

McMahon, okul yıllarında Çin'in kuzeyinde ve güneybatısında konuşulan ve Çince'nin bir lehçesi olan Mandarin'i öğrenmişti ancak hiçbir zaman akıcı olarak konuşamıyordu. Bu durumu fırsat bilen Ben McMahon, Şanghay'da ticaret okumaya başladı ve aynı zamanda Çince tur rehberliği gibi işlere başladı.

McMahon, komadan uyandıktan yaklaşık üç gün sonra ise anadilini hatırlamaya başladı.

Daha önce de 2010 yılında 13 yaşında bir kız anadili olan Hırvatça'yı unutmuş ve Almanca konuşmaya başlamıştı. Geçen sene temmuz ayında ise Amerikalı bir savaş gazisi şuursuz bir şekilde bulunmuş ve uyandığında kim olduğuna dair en ufak fikri olmamasına rağmen akıcı bir şekilde İsveççe konuşmaktaydı.

6500 KM’lik mesafe de telepatiyle anlaştılar

Harvard Üniversitesi bilim insanları, bir kişinin beyninden diğerine, mesaj gönderilebileceğini kanıtladı. Fransa ve Hindistan’daki iki kişiyle yapılan araştırmada kişilerin birbirlerinin beyinlerine mesaj gönderebildiği bulgusuna ulaşıldı. Aralarında 6 bin 500 kilometre mesafe bulunan kişiler, telepatinin ne kadar başarılı olduğunu ortaya koydu.  Araştırma ekibi başkanı Giulio Ruffini, “Telepati rüyasının teknolojik olarak gerçekleşmesi yaşandı ancak bu kesinlikle sihirli bir şey değil” dedi ve ekledi, “Beyinle elektromanyetik olarak etkileşime geçmek için teknolojiyi kullandık.”

Bilim dünyasının heyecanla karşıladığı deneyde, kablosuz, internet bağlantılı ‘elektroensefalografi’ (EEG) giyen bir kişiden önce ‘Merhaba’ gibi basit selamlama kelimeleri düşünmesi istendi. Bir bilgisayar ise kelimeleri dijital ikili koda (metinlerin 0 ve 1 kullanılarak ifade edilmesi) çevirdi. Daha sonra bu mesaj Hindistan’dan Fransa’ya mail yoluyla gönderildi ve alıcı kişiye robot yardımıyla ulaştı.

‘Merhaba’ dedi.

Mesajı alan kişi müdahalesiz beyin uyarıları aracılığıyla çevresel vizyonunda ışık çakmaları görmeye başladı. Mesajı alan Fransa’daki kişi, Hindistan’daki kişinin hangi kelimeleri düşündüğünü görmediği ve duymadığı halde, çakan ışıkların karşılığının ‘Merhaba’ gibi kelimeler olduğunu aktardı.