İngiltere'nin en büyük süpermarket zinciri Tesco, enflasyon ve pandemi etkilerinin yarattığı belirsizlikler nedeniyle mevcut mali yıl için operasyonel kâr tahminini aşağı yönlü güncelledi.

İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri olan Tesco Plc hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya kalan tüketiciler için fiyatları düşük tutmak amacıyla bu yıl şirket kârının düşebileceğini açıkladı.

Şirket mevcut mali yıl için operasyonel kârını 2,4-2,6 milyar sterlin aralığında öngördüğünü açıklayarak alışılandan daha geniş olan tahmin aralığının yaşanan öngörülemez olayların şirketi etkilemesinden kaynaklandığını belirtti. Açıklama sonrası firmanın hisseleri Londra’da yüzde 5 civarında değer kaybetti.

İndirim mağazaları nedeniyle hali hazırda baskı altında olan Tesco ve Wm Morrison gibi zincirler, geçtiğimiz ay son 30 yılın zirvesine ulaşan enflasyon nedeniyle artan enerji, yakıt ve gıda fiyatlarının daralttığı tüketicilerin bütçeleri yüzünden ciddi sıkıntılar yaşamaya devam ediyor.

"Pozitif bir görüşe sahip olmak mümkün değil"

Shore Capital Araştırma Müdürü Clive Black bu yıl için Tesco hisselerinde kâr tahminini yüzde beş oranında düşürürken daha önce “al” olan tavsiyesini de “tut” olarak güncelledi. Black hisseyle ilgili, “Pozitif bir görüşe sahip olmak suyu yokuş yukarı itmeye çalışıyormuş hissi veriyor” yorumunu yaptı.

Reatil Economics Analisti Richard Lim mevcut durum için, “Tesco pazar payını korumak için iyi şekilde konumlanmış durumda” ifadesini kullandı. Analist yorumunu şirketin müşteri sadakat planı ve ölçeğine dayandırarak bu durumun tedarikçilerle pazarlık gücü sağladığına vurgu yaptı.

Artan maliyetler perakende devinin çalışanlarını kaybetmemek için personel maaşlarına yüzde 6 zam yapmasına neden olmuştu. Tesco İngiltere perakende pazarının yüzde 27’sini kontrol ederken 360 binden fazla çalışana sahip.

Bloomberg/Baranhaber