İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in sağlık durumundan endişe edildiği gerekçesiyle tıbbı gözetim altında tutuluyordu. 96 yaşındaki Kraliçe’nin bugün öğleden sonra öldüğü açıklandı. Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Çocukları Balmoral Malikanesi’ne gitti

BBC'nin haberine göre, İngiltere Veliaht Prensi Charles ile eşi Camilla, 2. Elizabeth'in bulunduğu Balmoral Malikanesi'ne gitti.

Öte yandan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu Cambridge Dükü Prens William da Balmoral'a gitmek üzere yola çıkmıştı.

İngiliz kraliyet ailesinden ayrılarak ABD'ye yerleşen Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle'ın sözcüsü de çiftin İskoçya'ya seyahat edeceği bildirdi.

Kraliçe'nin diğer çocukları Prenses Anne, Prens Andrew ve Prens Edward'ın da Balmoral'a doğru yola çıktığı açıklanmıştı.

Kraliçe Elizabeth’in kısaca hayatı

Kraliçe 6 Şubat 1952'de tahta çıktı ve Kraliçe Victoria'yı bile yenerek İngiltere'nin en uzun süre hüküm süren hükümdarı oldu. Bir hanedanda tahtta yetmiş yıl geçiren ilk İngiliz hükümdarıdır.

Saltanatı sırasında, ölümünden kısa bir süre önce en yeni Başbakan Liz Truss'a yemin eden 15 İngiltere Başbakanı tarafından görevlendirildi.

En büyük oğlu ve tahtın varisi Galler Prensi Prens Charles'tır. Şu anda 73 yaşında ve Cornwall Düşesi Camilla ile evli.

Charles'tan sonra sırada Cambridge Dükü Prens William var.

Kraliçe Elizabeth'in eşi Prens Philip, 9 Nisan 2021'de öldü. 73 yıl boyunca Kraliçe II. Elizabeth ile evli olan Edinburgh Dükü, kalp rahatsızlığı ve enfeksiyon tedavisi için hastanede bir ay kaldıktan sadece haftalar sonra 99 yaşında öldü.

Birlikte dört çocukları oldu: Galler Prensi Charles; Anne, Prenses Kraliyet; York Dükü Prens Andrew; ve Wessex Kontu Prens Edward.

Kraliçe, Şubat ayı başlarında İngiliz tahtına katılımının 70. yıldönümünü sessizce kutladı. Bu alışılmamış bir şeydi.

1970 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda gezisi sırasında Kraliçe, yüzyıllardır süren kraliyet geleneğini değiştiren ve uzaktan el sallamak yerine şahsen dolaşan insan kalabalığını selamlayan ilk hükümdardı. Bu "gezintiler" artık İngiliz kraliyetleri için düzenli bir rutin haline geldi.

1990'lar, kraliyet ailesi için "Annus Horribilis” olarak geçti. Bu Latince, “Korkunç yıl” demekti. 1992'de çocuklarından üçü boşandıklarını veya eşlerinden ayrıldığını açıkladı ve Windsor Kalesi'ndeki büyük bir yangın 100'den fazla odayı yok etti.

2011'de Elizabeth İrlanda Cumhuriyeti'ne tarihi bir ziyarette bulundu.