Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'ın, İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'i yakmasına Müslümanlar tepki verdi.

Polis arabaları yakıldı, 12 polis yaralandı.

Ne olmuştu?

Bundan bir kaç yıl önce İsveç vatandaşlığı da alan ve geçen yıl ‘Stram Kurs (Sıkı Yön)’ adlı aşırı sağcı, ırkçı partisini İsveç’te bir parti olarak kaydettiren Danimarkalı aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan, Eylül ayında İsveç’te yapılacak genel seçimlerde, İsveç parlamentosu ‘Riksdag’a girebilmek Kur-an’ı Kerim yakarak sözde seçim kampanyaları yürütüyor.

Paludan’ın İsveç’te Kur-an’ı Kerim yakarak başlattığı seçim kampanyalarına ülkede yaşayan genç Müslüman gruplar sert tepki gösterdi. Paludan’ın sözde seçim kampanyaları sırasında ülkenin Linköping, Norrköping, Rinkeby, Örebro ve en son olarak Landskrona kentlerinde son üç gündür şiddetli sokak gösterileri yaşandı. Perşembe gününden bu yana Paludan’ı protesto etmek için sokaklara dökülen ve Paludan’ın seçim kampanyasını engellemeye çalışan yüzleri maskeli göstericiler araçları ateşe verdi, çöp konteynerlerini sokaklara boşalttı. Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanırken, göstericiler ise polise havai fişek ve taş atarak karşılık verdi.

Sokakların karışmasının ve göstericilerin polise karşılık vermesinin arkasında ise, polis korumasında yapılan seçim kampanyasında, polisin Paludan tarafından Kur-an’ı Kerim yakılmasına göz yumması gösteriliyor.

Aşırı sağcı, ırkçı Danimarkalı politikacı Rasmus Paludan, daha önce de Danimarka ve İsveç’te düzenlediği ırkçı gösterilerde Kur-an’ı Kerim’i yakmış ve olaylar çıkmıştı. Öte yandan Paludan’ın daha önce Kur’an-ı Kerim’i yaktığı görüntüler sosyal medyanın da gündemine oturmuştu.

İsveç Başbakanı Magdelena Andersson yayınladığı bir basın bildirisiyle, ülkede son üç günde yaşanan olaylardan dolayı göstericileri kınayan bir açıklama yaptı.

“Paludan’ın provokasyonuna gelmeden İsveç daha iyisini yapabilir. Bu tam da onun istediği türden şiddetli bir tepki. Amaç insanları birbirine düşman etmek” diyen Başbakan Andersson açıklamasında, Rasmus Paludan’ın da kendini ifade etme özgürlüğü olduğuna vurgu yaparak, “İnsan ne düşünürse düşünsün, asla şiddete başvurmamalıdır. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” dedi.