İtalya'nın tarihi seçiminde oylarını altı kattan fazla artıran neo-faşist Meloni, İtalya’ın başbakanı oluyor.

İtalyan seçmenler, Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde parlamentonun iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’nun 600 yeni üyesini belirlemek için sandığa gitti. Seçime katılım oranı yüzde 64 oldu, bu oran 2018'deki son genel seçimlerden 10 puan daha düşük.

Yalnızca Avrupa'nın değil tüm dünyanın yakından izlediği seçimin ilk sonuçları, gece yarısı sandık çıkış anketleriyle duyuruldu. İlk sonuçlar aşırı sağcı lider Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin (FdI) yarışı önde götürdüğünü gösterdi.

Sabaha karşı ise sonuçlar netleşmeye başladı, sağ ittifakın en önemli partisi haline gelen FdI'nın halihazırda oyların yüzde 26'sına ulaştığı görülüyor. Mevcut sonuçlara göre, İtalya'nın Kardeşleri Temsilciler Meclisi'nde 118, Senato'da ise 64 koltuk kazanıyor. Giorgia Meloni'nin partisi, 2018'deki seçimlerde yalnızca yüzde 4,4 oy kazanabilmişti.

Avrupa Birliği'nin en büyük üçüncü ekonomisi İtalya'da, önümüzdeki günlerde neo-faşist Meloni'nin önderliğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en aşırı sağcı hükümetin kurulması bekleniyor. Aşırı sağcı hükümet ihtimali, Avrupa'da şimdiden alarmların çalmasına yol açtı bile.