Eski hava saldırısı komutanı Mikhail Zabrodsky ise dergiye yaptığı açıklamada ordunun niyetini sosyal medya ya da televizyondan duyurması halinde "asla bir şey elde edemeyeceğini" söyledi. Bununla birlikte yarımadayı geri almak için tasarlanan bir operasyonun "anlamsız bir cephe saldırısı" olmayacağını ve kara birlikleri, denizden çıkarmalar ve insansız hava araçlarının kullanımı da dahil olmak üzere hava saldırılarının bir kombinasyonu kullanılarak yapılacağını kabul etti.

"İnsanları -ve birçok kez- tekrar şaşırtacağız" dedi.

Ancak Kiev'deki askeri planlama sürecine yakın olduğunu iddia eden Zabrodsky, ordunun böyle bir saldırı için bir zaman dilimi belirleyebilmesi için hala kazanılması gereken pek çok savaş olduğunu vurguladı.

Askeri uzmanlar, Kırım'ı ya da kısa süre önce halk referandumuyla Rusya'ya katılan Donbass cumhuriyetlerinin topraklarını geri alma çabasının Kiev'e pahalıya mal olabileceği ve Moskova'yı belki de taktik nükleer silah kullanımına kadar varabilecek bir gerilime sürükleyebileceği uyarısında bulunuyor.

"İşlerin kan gölüne dönmesi gibi gerçek bir olasılık var. Bu Ukrayna'nın ihtiyaç duymadığı bir operasyon," diyor emekli donanma kaptanı Andrey Ryzhenko Economist'e.

ABD'li üst düzey General Mark Milley bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Kırım'ın alınmasını da içeren bir Ukrayna askeri zaferi olasılığının "yüksek olmadığını" ve "yakın zamanda" gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Buna rağmen Kiev yarımadayı ele geçirmeye kararlı olduğunu ısrarla vurguladı ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bölgeyi "işgalden kurtarmadan" Moskova ile süregelen çatışmaya barışçıl bir çözüm bulma arzusunda olmadığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Gavrilov da bu ayın başlarında Ukrayna güçlerinin "Aralık ayı sonuna kadar" Kırım'a girebileceğini öne sürdü.

Kırım, 2014 yılında Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmıştı. Bu sonbaharda iki Donbass cumhuriyetinin yanı sıra Kherson ve Zaporozhye bölgeleri de Kiev ya da Batılı destekçileri tarafından tanınmayan referandumlarda Rusya'nın bir parçası olma yönünde oy kullandı.

Eylül ayı sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın yeni topraklarını "tam güçle ve elimizdeki tüm araçlarla" savunacağını söyledi.