Kremlin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ukrayna'daki çatışmayı körüklediğini, savaşın uzaması için elinden geleni yaptığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington’ın Kiev’e gelişmiş füze sistemleri tedarik etme kararının, Rusya ve ABD arasında doğrudan çatışma riskini arttırdığı uyarısında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "ABD'nin kasıtlı bir şekilde ve özenle ateşe benzin döktüğüne inanıyoruz. Washington’ın Ukrayna’ya ‘çoklu roketatar füze’ sağlama planları, çatışmayı körüklemek ve uzatmak istediklerinin bir göstergesi. ABD’nin son Ukraynalı kalana kadar Rusya ile savaşma çizgisine bağlı olduğu açık" ifadelerini kullandı.

“Prokatif eylemler olabilir”

Bu arada Moskova dün, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) Ukrayna'nın Rusya'yı suçlamayı amaçlayan ‘provakatif bir operasyon’ kapsamında kimyasal maddelerin olası kullanımı için adımlar attığını resmi olarak bildirdi. Rusya’nın KSYÖ temsilcisi Alexander Shulgin, "Ukrayna’nın kimyasal provokasyon planladığı yerler ve yöntemler hakkında ayrıntılı bilgi içeren 12 not ilettik. Moskova bu notların tüm üyelere dağıtılmasında ısrar ediyor, KSYÖ’nün teknik sekreterliği bu bilgiler üzerinde kapsamlı soruşturmalar yürütme sözü verdi” dedi.