Ukrayna'da başlattığı saldırı sebebiyle dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya'da ticari faaliyetlerini askıya alan veya sonlandıran küresel şirketlerin sayısı hızla artıyor.

Rusya’ya karşı her geçen gün genişleyen yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, otomobil, spor ve ticaret alanlarını kapsıyor.

Ülkeler, Rusya'ya saldırgan tutumu nedeniyle ağır bedel ödetmek ve ekonomik açıdan izole etmek için attıkları adımları yoğunlaştırırken, uluslararası şirketlerden de Rusya'ya yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

Otomotiv

Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall markalarını bünyesinde bulunduran Stellantis de nisan ayında lojistik zorluklar ve Moskova'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'daki tesisinde üretimi askıya aldığını duyurmuştu.

Alman otomobil üreticisi BMW ile Volkswagen de mart başında Rusya'ya araç ihracatını ve ülkedeki yerel üretimi durduracaklarını duyurmuştu. Volkswagen'in iştirakleri Porsche ve Skoda Rusya'daki üretimleri ile araç teslimatlarını sona erdirmişti.

Teknoloji

ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Rusya'daki tüm satışlarını durdururken, Apple Pay ve diğer hizmetlerin de kısıtlanacağını bildirdi. Apple, Rus devlet medyası "RT News" ve "Sputnik News" uygulamalarının Rusya dışındaki uygulama mağazalarından indirilmesini engellemişti.

Google'ın çatı şirketi Alphabet bünyesindeki video paylaşım sitesi YouTube, Rus devlet yayın organları Russia Today ve Sputnik'in Avrupa'da yayın yapan YouTube kanallarını bloke etme kararı aldı.. Ayrıca Google, Rus yayıncıları RT ve Sputnik'e bağlı mobil uygulamaları engellemişti.

Microsoft da RT'nin mobil uygulamalarını Windows App Store'dan kaldıracağını ve Rus devlet destekli medyadaki reklamları yasaklayacağını duyurdu, Microsoft, Rusya'daki tüm ürün ve hizmet satışlarını askıya aldığını bildirdi.

Bilgisayar üreticisi Dell Technologies, Rusya ve Ukrayna'daki ürün satışlarını askıya alırken, yazılım şirketleri SAP ve Oracle Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

Enerji

Batı ülkelerinin yaptırımlarının Rusya'nın en büyük gelir kalemini oluşturan enerji sektörünü doğrudan hedef almadığı dönemde, uluslararası enerji şirketleri ülkedeki yatırım ve ortaklıklarından art arda çekilme kararları almalarıyla dikkati çekmişti.

Fransız nerji devi TotalEnergies Rusya'daki yeni projeleri için sermaye sağlamayacağını duyururken, Rusya'nın en büyük yabancı yatırımcılarından BP, Rus petrol devi Rosneft'teki yüzde 19,75 hissesini elden çıkaracağını açıklamıştı.

Shell de Sakhalin-II sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesini elden çıkaracağını, Gazprom ve ilgili kuruluşlardaki ortak girişimlerinden ise ayrılacağını duyurdu.

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil de Rusya'daki Sakhalin-1 doğal gaz ve petrol üretim sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede yeni yatırım yapmayacağını bildirdi.

İtalyan enerji grubu Eni, Rus gazını Türkiye'ye taşıyan boru hattındaki hissesini satmayı planladığını açıkladı.

Alman türbin üreticisi Siemens Energy, Rusya'daki işini askıya alırken, Singapur merkezli emtia ticareti şirketi Trafigura, Rusya'daki yatırımlarını dondurduğunu ve Rosneft'in Kuzey Kutbu'ndaki Vostok Oil projesindeki yüzde 10'luk hissesini gözden geçirdiğini bildirdi.

Gıda

McDonald's'ın yanı sıra ABD'li kahve zinciri Starbucks mart ayı başında Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

ABD merkezli restoran zinciri Burger King, Rusya’daki faaliyetlerini durdurmak istediğini ancak Rus ortaklarının reddetmesi nedeniyle restoranlarını kapatamadığını bildirdi.

İrlandalı gıda şirketi Kerry Group, Rusya'daki tüm faaliyetlerinin durdurduğunu açıkladı.

Fransız gıda şirketi Danone, Rusya'daki yatırımlarını askıya alırken, şirket yerel nüfusun temel gıda ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için taze süt ürünleri ve bebek maması üretimi ile dağıtımının süreceğini duyurdu.

İsviçre merkezli Nestle ise tüketiciler ile politikacılardan gelen eleştiriler üzerine ürünlerinin çoğunu Rusya'daki mağazaların raflarından kaldırmış ancak temel gıda ürünlerinin tedarikinin sağlanmaya devam edileceği açıklamıştı.

Finans

İngiltere'nin en büyük bankası HSBC, Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB de dahil Rus bankalarıyla iş birliğini azaltacağını duyurdu.

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs Rusya’dan çıkacağını duyuran ilk Wall Street bankası oldu ve JPMorgan, Rusya'daki operasyonlarını sonlandıracağını açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Moskova’da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Rusya'daki faaliyetlerini "kademeli" sonlandıracağını duyurdu.

Commerzbank da Rusya'daki operasyonları askıya alacağını açıklamıştı.

İsviçreli reasürans şirketlerinden Swiss Re, Rusya'daki işlerini askıya alırken, Hannover Re ile Munich Re de Rusya'dan çekilme kararı aldı.

Yatırım şirketi DWS Rus menkul kıymetlerine yeni yatırım yapmayacağını açıklarken, Bank Nordea Rusya’da yatırım fonlarının faaliyetlerini askıya almıştı.

Union Investment da Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını bildirdi.

Uluslararası yaptırımlar nedeniyle Visa, Mastercard ve American Express, Rus bankalarını ödeme ağlarından çıkarırken bundan etkilenen bankalar ve müşterileri artık en önemli kredi kartı sağlayıcılarının ağları üzerinden işlem yapamıyor.

Ödeme hizmeti PayPal, uluslararası hizmetler de dahil olmak üzere Rusya'daki hizmetlerini durdurduğunu açıkladı. Denetim firması KPMG ve PwC de Rusya'da faaliyet göstermeyeceklerini duyurdu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor's (S&P) ve Fitch de Rusya'daki ticari operasyonlarını askıya aldı.

Sigorta şirketleri Allianz ve Zurich Insurance da Rusya'daki operasyonlarını durdurduğunu bildirmişti.