Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus-Polonya sınırında Avrupa'ya göçme arayışında olanların geçici yerleşim yerini ziyaretinde, Belarus'a yaptırım uyguladıkları için mevcut koşullarda Batı'yı göç akınlarından korumaya niyetli olmadıklarını söyledi.

Belarus'un Grodno şehrinde Bruzgi sınır noktasındaki lojistik merkezine gelen Lukaşenko, önce Kızılhaç yetkililerinden bilgi aldı. Ardından 2 bin civarında kişinin bulunduğu kapalı alana girerek insanların sorunlarını dinleyen Lukaşenko, dışarda kurulan alanda Avrupa'ya göç arayışındaki kişilere hitap etti, sorularına cevap verdi.

Lukaşenko, burada yaptığı konuşmada, kendisinin görevinin başı dertte olanlara yardım etmek olduğunu söyleyerek, sınırda bulunan sorunun geçici olduğunu, Belarus olarak bu insanların istediklerini yapacaklarını dile getirdi.

Sınırdaki bu insanların kaderleri üzerinden siyaset yapmayacaklarını kaydeden Lukaşenko, Belarus'tan ülkelerine şu ana kadar yaklaşık bin kişinin gönderildiğini aktardı. Lukaşenko, "Şunu bilmenizi isterim ki, siz istemezseniz biz hiçbir şekilde sizi uçaklara yüklemeyeceğiz ve ülkenize göndermeyeceğiz. Kim Batı'ya doğru gitmek isterse bu onun hakkıdır. Sizi yakalamayacağız, zor kullanmayacağız, tutmayacağız" dedi.

Belarus'tan Polonya, Litvanya ve Letonya topraklarına günlük olarak 200 kadar kişinin geçiş yaptığını anlatan Lukaşenko, "Bazıları yakalanıp sınırdan geri atılıyor. Çok sayıda hasta ve bitkin insan var. Her gün yaklaşık 10 kişiyi hastaneye götürüyoruz. Geri kalanlar 24 saat içinde tekrar Almanya'ya gitmek için Polonya topraklarına gidiyor" ifadelerini kullandı.