Onlarca örgütten oluşan "Frontex İptal Edilsin" (AbolishFrontex) ağı, AB sınır ajansı Frontex'in ölümlere ve insan hakları ihlallerine yol açtığı gerekçesiyle feshedilmesini istiyor. Geçen hafta bu talebi bir mektupla AB kurumlarına yollayan grup, yarınki Dünya Mülteciler Günü'nde de birçok ülkede etkinlik düzenlemeyi planlıyor.

'Frontex İptal Edilsin' ağının AB üyesi ülkelerin hükümetlerine, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Frontex yönetimine hitaben yazdığı mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Bu yıl şimdiye kadar en az 740 kişi, güvenli bir yer arayışıyla Akdeniz'i geçmeye çalışırken öldü. AB'nin sınır rejimi onları sıklıkla deniz şartlarına uygun olmayan araçlarla tehlikeli göç rotalarına başvurmaya itti; komşu ülkeleri bu insanları yolda durdurmakla görevlendirdi; şiddet ve geri itmelere maruz bıraktı ya da kurtarmayı reddederek denizde boğulmaya terk etti."

Bu hayatların "AB'nin insanları korumak yerine sınırlarını güçlendirme saplantısı" yüzünden kaybedildiği belirtilen mektupta "AB'nin elinde kan var" deniliyor.