Ukrayna'nın Odessa limanının kullanıma kapanması küresel gıda fiyatlarını yükseltmiş, Birleşmiş Milletler'den tahıl ihracatlarına bağlı olan fakir ülkelerde açlık oluşabileceği uyarılarına yol açmıştı.

Buğdayı kim kurtaracak?

Türkiye; Rusya-Ukrayna arasında bir denge bulabilmek, limanın tekrar faal hâle gelmesini sağlamak için büyük çaba sarf etmişti. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçtiğimiz hafta, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin ihtimaller arasındaki arabulucu rolünü zedelemeye yönelik bir plân ortaya attı. Macron, Odessa limanının çalışmaya başlaması için Rusya-Ukrayna arasında bir anlaşmaya varılmasının çok zor olduğunu söyledi. Macron, Odessa'dan Tuna nehrinin Romanya havzasına uzanan demiryollarının yeniden kullanıma alınmasına yönelik görüşmeler olduğunu açıkladı.

Rusya ihracattaki aksaklık için sorumluluk kabul etmezken, Birleşmiş Milletler Rusya'nın gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırmak karşılığında Kiev'in denizyolu ihracatını yeniden başlatmak için bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Böyle bir mekanizma için Moskova'nın onayı gerekiyor.

Macron dün Kiev'de Ukraynalı, Alman, İtalyan ve Romanyalı mevkidaşlarıyla görüştükten sonra TF1 kanalına, tahıl sorununu çözmek için Odessa'dan Romanya'daki Tuna nehrinin Romanya havzasına uzanan demiryollarının yeniden kullanıma alınabileceğini söyledi.

Macron "Odessa ile Romanya arasında kısa bir mesafe var, ve Romanya üzerinden Tuna nehrine ve demiryollarına ulaşabiliriz. Şu an, bu tahılları çok daha sağlam, hızlı ve büyük miktarda ihraç edebileceğimiz bir bağlantı noktası üzerinde çalışıyoruz" dedi.

NATO’nun güvenli hat plânı suya mı düştü?

NATO Genel Sekreteri de Odessa limanının eski günlerine kavuşması için “güvenli bir hat” üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

Avrupa’nın en büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna savaş koşulları sebebiyle tahıl sağlayamazken zaten küresel olarak zorlanan ekonomiler daha zorlu koşullar yaşamaya başladı ve durum uzunca bir süre devam edeceğe benziyor.