Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, "Sadece 6 milyon ton tahıl Odessa'nın 3 limanında bekletiliyor. Ondan biraz daha az miktarda tahıl da Mıkolayiv'de var." dedi.

Ukrayna'nın en büyük deniz limanlarının Odessa bölgesinde bulunduğunu vurgulayan Dimçoglo, savaşın sürmesi ve denizdeki mayınlar sebebiyle limanların kapalı olduğunu söyledi.

Dimçoglo, "Sadece 6 milyon ton tahıl, Odessa'nın 3 limanında bekletiliyor. Ondan biraz daha az miktarda tahıl da Mıkolayiv'de var." diye konuştu.

Dimçoglo, bölgedeki demir yolu depoları ve çiftçilerin hangarlarındaki tahıl stoklarının da oldukça büyük olduğunu ifade ederek küresel tahıl ihracat sorununun çözülmesine gösterdiği yoğun çabalardan dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Az miktarda da olsa şimdilik ellerindeki buğday stoklarını Tuna Nehri'ndeki İsmail Limanı'ndan Romanya'ya ihraç ettiklerini aktaran Dimçoglo, "Ancak oraya sadece 3 bin tonluk, 5 bin tonluk gemiler girebiliyor." ifadesini kullandı.

Dimçoglo, gerek Tuna Nehri üzerinden Romanya'ya gerek trenlerle Polonya'ya tahıl ihraç edilmesine rağmen söz konusu çözümlerin yeterli olmadığını vurgulayarak "Tahıl ihracatı, savaş öncesindeki dönemlere göre 5 kat daha yavaş yapılıyor. Örnek olarak söylemek gerekirse Odessa bölgesi, her ay 2 milyon ton ihracat yapıyordu. Şimdi ise en fazla 200 bin ile 300 bin ton." değerlendirmesini yaptı.