Der Spiegel dergisi Almanya'nın yıl sonuna dek Rus gazına bağımlılığını yüzde 30'a, petrole bağımlığını ise sıfıra indirmeyi hedeflediğini yazdı. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck de bu amaçla yeni sözleşmeler imzaladıklarını öne sürdü.

Der Spiegel’in raporuna göre, Rus kömür alımlarının ise yaz bitmeden sonlandırılacağı düşünülüyor.

Rusya’nın Ukrayna işgali Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerinin enerji politikalarında kökten bir değişikliğe gitmesine ve birliğin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını hızla sonlandırma çalışmalarına başlamasına sebep olmuştu.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck ülkenin enerji tedarikini çeşitlendirmek için geçtiğimiz günlerde Norveç ve Katar ile görüşmelerde bulunmuştu.

Habeck, Almanya’nın doğal gaz ithalatında Rusya’nın payının da ilk etapta yüzde 55’ten yüzde 40’a, yaz mevsimine kadar ise yüzde 24'e düşeceğini dile getirdi.

Almanya’nın Rusya’ya bağımlılığı

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Habeck, 2024 ortalarına kadar ülkesinin Rus gazından neredeyse bağımsız olabileceğini sözlerine ekledi. Almanya, ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan alıyor.