Leipzig merkezli "Sınır Şiddetini İzleme Ağı", Avrupalı sınır muhafızlarının aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu mültecileri geri itmek için kötü uygulamalar yaptığı yüzlerce vakayı belgeledi.

Raporda, bu uygulamalar arasında "aşırı ve uzun süreli dayak, kafaların tıraş edilmesi, zorla soyundurulma, cinsel saldırılar, köpek saldırıları, rıza dışı tıbbi tedaviler ve elektrikli aletlerle saldırıların" yer aldığı belirtildi.

"Geri itmelerin Kara Kitabı 2022" adlı 3 bin 173 sayfalık raporun, son 2 yılda AB'nin dış sınırlarını geçmeye çalışırken aşağılayıcı muamele, istismar veya işkenceyle karşılaşan 700'den fazla göçmenin tanıklıklarını içerdiği aktarıldı.

Rapor, AB'nin dış sınırlarında ve üye devletlerin topraklarında 16 binden fazla kişinin karşılaştığı insan hakları ihlallerine de ışık tutuyor.

Yunanistan, yasa dışı ve sistematik geri itme uygulamaları nedeniyle ağır şekilde eleştirilen raporda, Yunan yargısı da hükümetin eylemlerine kalkan sağlamakla suçlandı.

İnsan hakları uzmanları, raporlarında şu ifadelere yer verdi:

"Yunanistan'da resmi bir geri itme politikası yargıyı kirletmiş görünüyor. Geri itme mağdurlarına yerel mahkemelerde dava açmaları için destek veren adli yardım kuruluşlarının davaları, delil yetersizliğini öne süren ve aynı zamanda tanıklarla görüşmeyi reddeden ya da delilleri kabul etmeyen savcılar tarafından kapatıldı."

Raporda Avrupa Komisyonu’nun da zalimliklere sessiz kaldığı ifade edildi. Bizdeki Batıcı sazanlar da Avrupa'nın kulu köpeği olmaya can atıyor.