İddiaya göre, Ukrayna’da ABD destekli laboratuvarlardaki operasyonların ortaya çıkarılmasının ardından, Pentagon, biyolojik silah araştırmalarını diğer ülkelere kaydırıyor.

Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal Koruma Birlikleri Başkanı Igor Kirillov, “Pentagon, bitmemiş araştırma projelerini Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki ülkelere devretmek için aktif olarak çalışıyor. Amerikalılar ayrıca Kamboçya, Singapur, Tayland, Kenya ve Hint-Pasifik ve Afrika’daki diğer bazı ülkelerle işbirliğini artırıyor” dedi.

Komutana göre, Ukrayna’daki ABD destekli laboratuvarların yasadışı operasyonlarına ilişkin veriler, 28 Kasım ile 16 Aralık tarihleri arasında Cenevre’de düzenlenen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü konferansında sunuldu.

İŞGAL SIRASINDA ELE GEÇİRİLEN BELGELER

Yetkili isme göre, Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında ele geçirdiği belgeler, Kiev’deki Mechnikov Anti-Plague Research Institute, Kharkov Veterinerlik Enstitüsü ve Lviv merkezli Epidemiyoloji ve Hijyen Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlar tarafından “askeri-biyolojik programlar” yürütüldüğünü ortaya koyuyor. Bu dosyalarda ayrıca Pentagon’dan üç yüklenici ve ABD Savunma Bakanlığı’nın yedi üst düzey yetkilisinden bahsedildiğini de ekledi.

Konferanstaki ABD’li delegasyonun başkanı, Rusya tarafından Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni (CWC) ihlal ettiği yönündeki suçlamalarına yanıt vermeyi reddetti.

‘DÜNYA FARKINDA’

Ancak Kirillov, Rusya’nın raporunun diğer ülkeler tarafından dikkatlerden kaçmadığını ve “birçok üye ülkenin Washington ile askeri-biyolojik alanda işbirliğinin ortaya koyduğu riskler üzerine düşünmesini sağladığını” vurguladı.

ABD YALANLIYOR

Rus ordusu, Mart ayından bu yana Ukrayna’daki ABD destekli laboratuvarların çalışmaları hakkında materyaller yayınlıyor. ABD, Rusya’nın biyolojik silah iddialarını yalanlayarak bunları dezenformasyon ve Rusya’nın işgalini haklı çıkarmak için kullandığı bir komplo teorisi olarak nitelendirdi.