Rusya’nın askeri güvenlik konularındaki müzakerecisi Konstantin Gavrilov, NATO’nun Ukrayna’yı üye olarak kabul etmeyeceğini resmen belirtmesinde ısrarcı olacaklarını söyledi. Rus müzakereci, Ukrayna’nın da kendisini resmen tarafsız ülke ilan etmesini bekleyeceklerini kaydetti.

Rusya’nın Viyana’daki askeri güvenlik müzakerecisi Gavrilov, bir güvenlik toplantısındaki açıklamalarında, “Rusya, NATO’nun Ukrayna’yı kendi saflarına kabul etmeyi reddettiğini resmen açıklamasında ısrarcı olacak” dedi. Gavrilov, “Ukrayna da askeri bloklar dışında kalacak tarafsız bir ülke olacağını resmen ilan etmeli. Kaldı ki bu statü, Ukrayna’nın 16 Temmuz 1990 tarihli egemenlik deklarasyonunda da yer almaktadır” diye ekledi.

NATO’nun Ukrayna’yı ittifaka kabul etmeyeceğine dair resmi güvence vermesi, Rusya’nın Batı ülkelerinden istediği güvenlik garantisi şartlarından biri. Ancak NATO yetkilileri, Rusya’nın söz konusu şartını şimdiye dek kabul etmiş değil. İttifakın genişleme politikasını sürdüreceğini kaydeden NATO yetkilileri, askeri bloğa üye olup olmamaya her ülkenin kendisinin karar verebileceğini savunuyor.

Rusya kendi güvenliğini sağlamak adına NATO’dan, Ukrayna gibi komşu ülkelerine saldırı silahları konuşlandırmamasını ve şimdiye dek konuşlandırdıklarını geri çekmesini de talep ediyor.