AP’nin haberine göre Rus nükleer denizaltıları Barents Denizi'ndeki tatbikatlar için yola çıktı ve mobil füze rampaları Salı günü Vladimir Putin'in nükleer güçlerin yüksek alarma geçmesi emrini vermesinin ardından harekete geçti.

Rusya'nın Kuzey Filosu'ndan yapılan açıklamada, nükleer denizaltılarından birkaçının "fırtınalı koşullarda manevra eğitimi" için tasarlanmış tatbikatlarda yer aldığı belirtildi. Filo, çok sayıda deniz üssünün bulunduğu kuzeybatı Rusya'nın Kola Yarımadası'nı korumakla görevli çok sayıda savaş gemisinin manevralara katılacağını belirtti.

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Doğu Sibirya'nın Irkutsk bölgesinde, Stratejik Füze Kuvvetleri birimlerinin Yars kıtalararası balistik füze rampalarını ormanlarda gizli konuşlandırma için harekete geçirdiğini söyledi söyledi.

Ordu, tatbikatların Putin'in Pazar günü Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında ülkenin nükleer güçlerini alarm durumuna geçirmek için aldığı emirle bağlantılı olup olmadığını söylemedi. Tatbikatların ülkenin normal nükleer eğitim faaliyetlerinde veya duruşunda bir değişikliği temsil edip etmediği de belirsiz.