Suudi Arabistan, Rusya ile Ukrayna arasında esir takasına aracılık ettiğini duyurdu.

Suudi yetkililer, Rusya-Ukrayna arasındaki takas anlaşması yapıldığını açıkladı. Ukrayna’da savaşırken Ruslar tarafından esir alınan Amerikalı ve İngilizler esir takası kapsamında Suudi Arabistan’a gönderildi.

Suudi Dışişleri Bakanlığı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın esir takası için arabuluculuk yaptığını bildirdi.

Rusya’nın serbest bıraktığı esirler arasında, Irak'ta iki kez görev yapan Amerikalı çavuş Alex Drueke de vardı.

Alex Drueke

Ayrıca ABD Deniz Piyadesi Andy Tai Ngoc Huynh da takas anlaşması neticesinde serbest bırakıldı.

Andy Tai

Bu iki asker, Ukrayna saflarında savaşmak için “gönüllü” olmuş, 9 Haziran’da Harkiv şehri yakınlarında Ruslar tarafından yakalanmıştı.

ABD-Rusya savaşı

ABD doğrudan sahaya inmese de, Ukrayna’ya açıktan silah yardımında bulunurken, Rusya’yı ekonomik açıdan sıkıntıya düşürmek için her şeyi yapıyordu. Amerikalıların esir düşmesi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı verdiği savaşın aslında Amerika’ya karşı verilen savaş olduğunu bir kez daha açık etti. Aynı şekilde yarın Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanması muhtemel savaş da Türkiye-Yunanistan savaşı değil, Türkiye-ABD savaşı olacaktır. Bunun idrakinde olarak hazır olda durulmalı, Rusya’nın Ukrayna’da yaşadıkları iyi analiz edilmelidir.

İngiliz Başbakan’dan açıklama

İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss da 5 İngiliz askerin anlaşma kapsamında salıverildiğini açıkladı. Truss, yaptığı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Volodemir Zelenskiy’e teşekkür etti.

Suudi Dışişleri, esirlerin ülkelerine gönderileceğini söyledi.