İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti, milletvekillerinin “seks skandalları” sebebiyle istifaları sonrası düzenlenen kısmi bölgesel seçimlerde ağır yenilgi aldı.

Ülkenin güneyinde geleneksel olarak Muhafazakar Parti'nin kazandığı iki seçim bölgesi Tiverton ve Honiton'da Liberal Demokratlar kazandı.

Bunun ardından ise Muhafazakar Parti Başkanı Oliver Dowden istifa ettiğini açıkladı. Dowden, yaptığı konuşmada, "Bize destek verenler son olaylardan dolayı üzgün ve hayal kırıklığına uğramış durumda. Ben de onların duygularını paylaşıyorum" dedi.

Sonuçların açıklandığı sırada İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi dolayısıyla Ruanda'da bulunan Başbakan Johnson ise alınan yenilgilere rağmen istifasının gündeminde olmadığını açıkladı.

Kigali'de konuşan Johnson, sonuçların "zor" olduğunu kabul etti ve "hakın söylediklerini, özellikle de hayat pahalılığı konusunda insanların karşılaştığı zorlukları dinleyeceğini" söyledi.

İşçi Partisi mi kazanacak?

Her iki cephede de test niteliğinde görülen seçimlerde. Tiverton ve Honiton geleneksel olarak Muhafazakarlara oy verilen şehirlerdi. Kuzeydeki Wakefield ise 2019'da İşçi Partisi'nden Muhafazakarlar'a kaymıştı.

Bu şehirde yeniden İşçi Partisi'nin kazanması 2010'dan beri muhalefette bulunan partinin iktidar umutlarını destekler nitelikte.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, sonuçların partinin yeniden çalışan insanların yanında bulunduğu ve iktidara "hazır olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Yenilgilere rağmen Johnson Parlamento'da büyük bir çoğunluğa sahip olmayı sürdürse de etikle ilgili iddialar aylardır başbakanın başını ağrıtıyor. Skandallar zinciri koronavirüs kapanmaların sırasında hükümet binalarında düzenlenen kutlamalarla doruğa ulaştı. Johnson yasaları çiğnediği için para cezasına çarptırılmıştı.

David Warburton

“Uyuşturucu ve seks partileri”

İngiltere'de Muhafazakar Parti milletvekillerinden David Warburton, cinsel taciz ve uyuşturucu kullanımı iddiaları sonrası partisinden ihraç edilmişti. Milletvekilinin ortaya çıkan görüntüleri İngiltere'de yeni bir skandalın da patlak vermesine sebep oldu. Warburton'a yönelik cinsel taciz suçlamalarının ise ardı arkası kesilmiyor...