Slovenya Devlet Seçim Komisyonunun (DVK) resmi sitesinde yer alan verilere göre, oyların yüzde 99'luk kısmı sayıldı.

İkinci tura kalan iki adaydan, Slovenya Korsan Partisi ile Avrupa Yeşiller Partisinin desteğini alan bağımsız aday Pirc Musar, oyların yüzde 53,86'sını alarak yüzde 50'lik barajı geçti. Böylece Pirc Musar, ülkenin yeni ve ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, bir önceki turda en çok oyu alan Slovenya Demokratik Partisinin (SDS) desteklediği bağımsız aday Anze Logar'ın oy oranı ise yüzde 46,14'te kaldı.

Seçimlerde, kayıtlı 1 milyon 696 bin 893 seçmenin yüzde 53'ü sandığa giderek oy kullandı.

Pirc Musar'dan zafer açıklaması

Cumhurbaşkanı seçiminde zafer ilan eden "Çelik Kadın" olarak da bilinen 54 yaşındaki Pirc Musar yaptığı ilk açıklamada, Slovenya'nın kararlı, dürüst, samimi, hoşgörülü ve saygılı bir diyaloğu savunacak bir cumhurbaşkanını hak ettiğini söyledi.

Pirc Musar, "Son beş ayda güzel Slovenya'mızda yaptığım gezi sırasında vatandaşlardan bağımsız ve siyasi engeli olmayan bir cumhurbaşkanı istediklerini duydum. Bugün sandıkta bu iradeyi dile getirdiklerine düşünüyorum." dedi.

Pirc Musar'ı tebrik etiğini dile getiren diğer aday Logar ise yaptığı açıklamada, "Pirc Musar hepimizi dinlerse iyi bir cumhurbaşkanı olacak. O zaman farklılıkların üstesinden gelmek için desteğimizi alacak." diye konuştu.

Melania Trump’ın Avukatı

Geçmişte gazetecilik ve haber sunuculuğu da yapan Musar, Vienna Üniversitesi'nde hukuk doktorasını tamamladıktan sonra avukatlığı başladı. Musar, 2004 yılında Slovenya'nın veri güvenliği komiseri seçildi.

Musar ayrıca eski ABD başkanı Donald Trump'ın Slovenyalı eşi Melania Trump'ın adının reklam için kullanılmasını önlemek amacıyla tutulmuştu.

Slovenya'da cumhurbaşkanlığı büyük oranda sembolik bir pozisyon. Ancak Musar, seçilmesi durumunda iç politikaya selefinden daha çok müdahil olmayı planladığının sinyalini vermişti.