NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini Türkiye ile müzakere ettiği Pazartesi günü yaptığı açıklamada üyelik umutlarının gittikçe azaldığını açıkladı.

Stoltenberg, gelecek hafta Madrid'de gerçekleşecek NATO zirvesi öncesi Brüksel'de Türk, Fin ve İsveçli yetkililerle adaylık düğümünün çözümü için masaya oturacak.

Öte yandan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Paul Levin gibi uzmanlar ise bir anlaşmaya varılması ihtimalinin hala mümkün olduğunu belirtiyor fakat bunun için her iki tarafın da uzlaşma konusunda "gerçek bir isteklilik göstermesi" gerektiğinin altını çiziyor.

Türkiye'nin geçen ayki vetosundan önce Stockholm ve Helsinki'nin yanı sıra NATO liderliği de, Madrid zirvesinde ittifaka katılım sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini umuyordu.

Geçen hafta, "Sorunları Madrid'den önce çözmezsek, durumun donması gibi bir risk söz konusu. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama belirli bir süre alacağı kesin" açıklamasında bulunan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, anlaşmazlıkların giderilmemesi durumunda düğümün zirveye kadar çözülmeme riskinin bulunduğunu kabul etmişti.