Stoltenberg’den Rusya’ya: 100’den fazla jet, 120’den fazla gemimiz var

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasının ardından dikkatler NATO zirvesindeydi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olağanüstü zirve sonrası birtakım açıklamalarda bulundu...

Stoltenberg’in konuşmasından önce çıkanlar

Putin'in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır NATO müttefikleri yaptırımları devreye soktu. Burada daha fazlasını yapmak için hazır olmalıyız. Uzun vadeli bir sorun. Bu Rusya'yı dünya çapında daha saygıdeğer hale getirmeyecek.

Karada ve havada NATO'nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz. 30'dan fazla yerde faaliyet gösteren 100'den fazla jetimiz var. Her müttefiki korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. 120'den fazla gemimiz var. Bunların içinde 3 tane de uçak gemisi grubu var. Ukrayna güçleri cesursa savaşıyor. Kiev'e yaklaştılar amaç hükümeti değiştirmek.

"Hava savunma desteği sağlayacağız"

Rusya'yı saldırıyı derhal durdurmaya, tüm birlikleri Ukrayna'dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çağırıyoruz. Biz Ukrayna'ya destek sağlıyoruz. NATO Ukrayna'ya siber savunma konusunda da yardım ediyor. Çıkabilecek daha büyük bir krizi engellememiz gerekiyor. Hava savunma sistemleri de dahil Ukrayna’ya destek sağlayacağız.

Tüm müttefikler ve her NATO toprağını sonuna kadar korumaya hazırız. Avrupa'nın doğusuna ilave asker gönderiyoruz. Avrupa içinde karşılaştığımız en ciddi saldırı bu. Güçlü bir transatlantik bağ olmadan Avrupa'da güvenlik yoktur.

NATO-Rusya anlaşması artık çalışmıyor. Bir taraf bu anlaşmaya saygı göstermiyorsa o zaman bu anlaşma artık işlevsel değildir. Çünkü Rusya bunu yıllardır ihlal ediyor. Dünya, Rusya ve Belarus'u yaptıklarından sorumlu tutacak.