Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna sınırındaki gerginliği "hafifletmek" amacıyla Rus birliklerinin sınırdan çekilmesi çağrısında bulundu.

Paris'te Macron ile bir araya gelen Zelenskiy ile video konferans yoluyla görüşmeye katılan Merkel toplantıda, "Ukrayna sınırında ve ilhak edilen Kırım'da Rus birliklerinin artması hususundaki endişelerini" dile getirdi.

Ukrayna'ya destek mesajı

"Minsk anlaşmasının taraflarca tam olarak uygulanması gereğinin" altını çizen Merkel ve Macron ayrıca "Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği" yineledi.

Zelenskiy ayrıca Macron ve Merkel ile yaptıkları görüşme sonrasında Kiev-Moskova arasındaki gerginliği görüşmek üzere Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in de katılacağı bir zirve çağrısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Dördümüzün de Doğu Ukrayna'daki güvenlik durumu görüşmek üzere" zirveye katılmasını istiyorum" dedi.

Zelenskiy, geçtiğimiz gün de Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi yapmış, Michel'e, "Ukrayna'ya her seviyedeki desteğinden ötürü teşekkür ederim" ifadesini kullanmıştı.

Rusya'dan ise Merkel ve Macron'a "Kiev'in provokasyonlarını durdurun" çağrısı

Moskova ise Ukrayna Cumhurbaşkanı ile görüşmeleri öncesinde Macron ve Merkel'den, Zelenskiy'ye Ukrayna'nın doğusundaki Kiev'den gelen "provokasyonları" durdurmaları için baskı yapmalarını istedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bay Macron ve Bayan Merkel'in bu video konferans sırasında nüfuzlarını (...) Zelenskiy'ye tüm provokasyonların kesin olarak durdurulma olasılığını açıklamak için kullanmaları bizim için çok önemli olacaktır" açıklamasında bulundu.

Ukrayna-Rusya sınırında gerginlik

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına askeri sevkiyat yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.