Batı dünyasında son yıllarda Ülkücülere yönelik baskılar artıyor.

2020 yılında Avusturya ve Fransa’nın ardından Almanya da Ülkücüleri sembolize eden “bozkurt işareti”, resim ve flamaları yasadışı ilan etti.

2021 yılında ise ABD Temsilciler Meclisi'nin Kurallar Komitesi, Nevada Eyalet Temsilcisi Dina Titus'un 'Bozkurtlar' olarak isimlendirdiği Ülkücülere ilişkin hazırladığı 'terör soruşturması' önergesinin sunulabilmesine yeşil ışık yakmıştı.

Tüm bu yaşananlar Batı’da Ülkücü harekete yönelik “Bir operasyon mu geliyor?” sorusunu gündeme getirdi.

BİR ANALİZ DE ALMANYA İÇ İSTİHBARATINDAN

Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BfV) internet sayfasında "Almanya'daki Türk aşırı sağı" başlığıyla yayımlanan analizde, Ülkücü Hareket'teki şiddet eğiliminin, Almanya'da iç güvenlik açısından tehdit oluşturduğu iddia edildi.

"Aşırı sağ, Almanya'daki özgürlükçü demokratik düzene yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır" ifadelerine yer verilen BfV analizinde, "Türk Ülkücü Hareketi'nin" de bu kapsamda görüldüğü ifade edildi.

DW Türkçe'de yer alan analize göre Ülkücü Hareket'in ideolojisi, “aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm” gibi belirli topluluklara karşı düşmanlık güden akımların temel özelliklerini içinde barındırdığı suçlamasında bulunuldu.

'ANTİSEMİTİK’ SUÇLAMASI!

Köklerinin Turancılık ve Pantürkizm'e dayandığı iddia edilen ülkücü ideoloji hakkında şu tespit aktarıldı:

"Hareketin ideolojik yelpazesi milliyetçi Kemalizm'den İslamcılara kadar uzanmaktadır. İdeoloji, abartılı milliyetçi unsurların yanı sıra antisemitik ve ırkçı aşırı sağcı unsurlar da içermektedir."

Bozkurtların "Turan" hedefine işaret edilen, ülkücülerin Türklüğü "üstün bir milliyet ve kültür" olarak gördüklerine dikkat çekilen yazıda, "Bu üstünlük idealine, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Kürtler veya ABD gibi, Türklük karşıtı oldukları iddia edilenlerin, aşağılanması da eşlik ediyor" görüşü aktarıldı.

Alman iç istihbarat servisinin analizinde, Ülkücü Hareket'e destek verenlerin bu tür "düşman algılarına" sahip oldukları belirtilirken, bu kişilerin silahlanmaya yatkın oldukları, ayrıca şiddet eğilimi de gösterdikleri kaydedildi.

ALMANYA'DAKİ ÜLKÜCÜ DERNEKLERİ

Analizde ülkücülerin Almanya'daki yapılanmaları da incelendi.

Ülkücülerin Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı bulunduğu, büyük çoğunluğunun üç ana dernek çatısı altında örgütlü oldukları belirtildi.

Bunlar, 7 bin üyeli Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF), 1200 üyeli Avrupa Türk İslam Dernekleri Birliği (ATİB) ve 1200 üyeli Avrupa Nizam-ı Alem Federasyonu (ANF) olarak sıralandı.

Bu derneklerin bir bölümünün aşırı milliyetçi Türk partilerinin yurt dışındaki örgütleri olduğuna iddia edilen yazıda, "Dernekler, 'ülkücü' ideolojiyi yayarak ayrıştırıcı bir etki yaratmakta ve aşırı sağcı unsurlar içeren Türk milliyetçiliğini teşvik etmektedir" değerlendirmesi aktarıldı.

TEK TEK TAKİP ETMİŞLER

BfV analizinde ayrıca Almanya'da, çatı örgütlerine üye olmayan, herhangi bir dernek ile bağı bulunmayan ya da kısa ömürlü, küçük çaplı gruplara katılan ve ayrılan yaklaşık 1600 ülkücünün bulunduğu bilgisi de paylaşıldı.

Daha çok gençlerin oluşturduğu bu kişilerin dışarıya karşı daha agresif oldukları, sosyal medya üzerinden birbirleriyle temas halinde bulundukları, "hasım" olarak gördüklerine karşı düşmanlığı kışkırttıkları, "Türklük düşmanı" ilan ettiklerini de aşağıladıkları belirtildi.

Analizde, "Bu çevrede, Türk devletine ve mevcut liderliğine neredeyse koşulsuz bir sadakat söz konusu" tespiti de aktarıldı.