Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’ın açıklamaları

Sayın Merkel inisiyatif almaktan asla çekinmedi. Özellikle Suriye krizinin çözümündeki çabası için teşekkür ediyorum. Sayın Merkel ile bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi başta olmak üzere kritik meselelerdeki beklentimizi paylaştım.

Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor. Sayın Merkel'in görev süresi boyunca Türk toplumuyla geliştirdiği yakın temastan mutluluk duyuyoruz. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığıyla ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunları olmaya devam ediyor. Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum.

Mülteciler konusunda Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda.

Almanya ile 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşalım istiyoruz.

Merkel’in açıklamaları

Suriye, Afganistan, Libya'daki gelişmeleri ele aldık. Yasa dışı göç konusunda Türkiye'ye AB'nin vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart. Almanya ve Türkiye olarak her zaman ortak çıkarlarımız var. Bunu sonraki federal hükümet de bu şekilde görecektir.