Atina’da Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Başbakan Aleksis Çipras tarafından kabul edildi. Eurogroup Başkanı’nın Maliye Bakanı Yanis Varufaskas ile görüşmesi ise Yunan hükümetinin seçim vaatlerini uygulamaya koyacağını gözler önüne serdi. İkili görüşmenin ardından Dijsselbloem Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerine tek taraflı yön veremeyeceğini belirtti.

Maliye Bakanı Yanis Varufaskas ise “üç taraflı oluşum olan Troyka’nın uygulamayı hedeflediği yardım programını Avrupa karşıtı buluyoruz. Bu oluşumun Avrupa Parlamentosu’na göre hiçbir meşruiyeti bulunmuyor. Biz de onunla işbirliğine gitmeyi planlamıyoruz” dedi.

Maliye Bakanı ayrıca hükümetin 28 Şubat’ta süresi sona erecek yardım programının uzatılmasına dönük bir istekte de bulunmayacağını sözlerine ekledi.

Yunanların Varufakis’in tavrına tepkileri

Yunanistan’da yeni hükümet ile Avrupa Birliği arasındaki ilk pazarlık tarafların gergin bir atmosferde el sıkışmasıyla sonlandı.

Atina’yı ziyaret eden Eurogrup başkanı Jeroen Dijsselbloem’a Troyka’yı tanımadıklarını söyleyen yeni Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in sert çıkışı Yunanlar tarafından farklı şekillerde yorumlandı.

Sokaktaki halkın görüşlerinden bazıları şöyle:

 “Bence Varufakis yerinde davrandı sonuçta, devlet onuru denen bir şey var.”

 “Avrupa Parlamentosu’nda Troyka’nın başarılı olmadığı yönünde söylentiler var. Varufakis de bunları tekrarlamış oldu”. “Hükümetin çok fazla seçeneğinin olduğunu düşünmüyorum. Üç beş ay sonra bir U dönüşü yaparlarsa çok şaşırmam.” 

Yunanistan ve Troyka’nın anlaştığı kurtarma paketinin 7.2 milyar Euro’luk son kredi dilimi için müzakereler Şubat ayına ertelenmişti. Dijsselbloem’un Atina temasları önümüzdeki pazarlıklarda sert rüzgârlar eseceğinin habercisi oldu.