ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir televizyon programında yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin müşterek şekilde hızlı ve şiddetli bir cevap vereceğini söyledi.

Rusya, Ukrayna sınırına asker yığmaya devam ederken ABD’nin en üst düzey dış ilişkiler görevlisinin yorumu İngiltere'nin Vladimir Putin'in Kiev'de Moskova yanlısı bir hükümet kurma planına dair deliller sunmasının ardından geldi.

ABD, NATO ve Avrupa’nın her türlü ihtimale hazır olduğunu söyleyen Blinken, Rusya’nın diplomasi ile sorunları çözme yahut saldırganlıkla daha büyük sorunlarla karşılaşma arasında bir tercih yapması gerektiğini belirtti.

Face the Nation isimli programda konuşan Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile geçtiğimiz hafta Cenevre’de gerçekleştirilen görüşmede gerekli mesajı verdiğini belirtirken Rusya’nın başta Ukrayna olmak üzere bir çok ülkeye karşı kuvvet gönderme, siber saldırılar gerçekleştirme, hükümetleri devirmeye yönelik eylemlerde bulunma gibi faaliyetleri olduğu konusunda diğer Batı ülkeleriyle fikir birliğine sahip olduklarını, karşı harekata ise hızlı, şiddetli ve müşterek bir şekilde geçeceklerini söyledi.

Askerî seçeneğin de masada olduğunu belirten Blinken, Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırganlık yaparsa Rusya’nın, başına gelecek olan muazzam ekonomik ve mali sonuçların yanı sıra NATO kanadından gelecek askerî sonuçlara da katlanmak zorunda kalacağını, Ukrayna’ya giren tek bir Rus birliği dahi olsa cevabın ivedilikle verileceğini söyledi.

Rusya’nın hâlihazırda Ukrayna sınırında 125 bin askeri bulunuyor. Batı devletlerinin ise Ukrayna’ya yardımları devam ediyor.

ABD Ukrayna’yı desteklemek maksadıyla Joe Biden tarafından geçen ay onaylanan 200 milyon dolarlık yardım paketine dahil olan yaklaşık 90 tonluk ekipmanı bu hafta sonu Ukrayna'ya gönderdi. İngiltere, Ukrayna güçlerini eğitmek için tanksavar silahları ve personel gönderdi. Hollanda, Estonya, Letonya ve Litvanya da yardım gönderen veya vaat eden ülkeler arasında yer alıyor.

Almanya ise silah göndermeyi reddederken bunun “yararsız” olacağını ve silah yerine Berlin’in tıbbi yardımda bulunacağını söyledi. Bunun üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise Almanya’nın bu tavrının Putin’i saldırıya teşvik ettiğini söylemişti.

Blinken ise Almanya’nın da Rusya’ya karşı adım atmakta tereddüt etmeyeceğini ve kendileriyle birlikte olduğunu iddia ederken Cumhuriyetçilerin Rusya harekete geçmeden önce ABD’nin harekete geçerek yaptırım uygulaması gerektiği yönündeki çağrılarını reddetti. Blinken, Cumhuriyetçilerin Rusya’nın işgal girişimine başlaması durumunda bunun geri dönüşü olmayacağı bu sebeple de Biden’ın önleyici tedbirler alması gerektiği yönündeki fikirlerini, önleyici yaptırımların müttefiklerin pozisyonunu zayıflatacağını düşündüğünden gereksiz bulduğunu söyledi, bunun Rusya için caydırıcı olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Blinken’e destek ise beklenmedik bir yerden geldi. Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Blinken’in açıklamalarını Biden’ın bu mevzudaki açıklamalarından daha güçlü bulduğunu söyleyerek övdü.

Pompeo, Trump’a yakınlığı ile bilinen Fox News Sunday’e verdiği demeçte, “Umarım bu konuda ciddilerdir, sadece konuşmayıp hayata geçirmek için plânları da vardır.” dedi.

Biden’ın mevzu üzerine yaptığı yorumları da eleştiren Pompeo, “Diplomaside net olmamız gerekiyor. Putin bir şüphe yahut boşluk bulduğunda buradan ilerlemeyi bilecektir.” dedi.

Pompeo “Trump döneminde, ona ve gücüne saygı duyduk. Çok yetenekli bir devlet adamı. O bir KGB ajanıydı ve gücü nasıl kullanacağını biliyor. Buna saygı duymalıyız.” diyerek Putin’i övmeyi de ihmal etmedi.

Bu haber, The Guardian’ın web sayfasında Richard Luscombe imzasıyla yayınlanan “ABD’den Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda hızlı, sert ve müşterek cevap sözü” başlıklı yazının sadeleştirilmiş tercümesidir.