Artan enflasyon ve pandemi tedbirleri Fransa’da ekonomik çöküş yaşattı. Her ne kadar tedbirlerin bir çoğu kaldırılıp ekonomiye can suyu verilmeye çalışılsa da öğrenciler için kötü günler yaşanıyor.

Eylül ayında Fransa’da son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon nedeniyle hayat pahalılığı yaşanıyor. Ayrıca pandemi döneminde işlerini kaybeden aileler, üniversite okuyan çocuklarının ihtiyaçlarını temin etmekte zorlanıyorlar.

Başkent Paris'te kiraların uçuşa geçmesi öğrencilerin barınma ihtiyacını da zora soktu.

Gıda yardımı almak isteyen öğrenciler, Paris Linkee Derneğinin önünde metrelerce kuyruk oluşturdular.

"Fransa'da standart yaşam sürmek kolay değil"

AA Muhabirine konuşan öğrencilerden Axelle, eğitimi devam ederken geçinmek için çocuk bakıcılığı yaptığını, ancak Kovid-19 tedbirleri nedeniyle ebeveynler eve kapandığından, bir süre önce işini kaybettiğini belirterek, "Beslenmek için kazandığım ek gelirim yok artık. Tüm ihtiyaçlarımı karşılamak için (devletin verdiği) kira yardımı da yeterli değil." dedi.

Bir diğer öğrenci Gabriela ise üniversitede okumak için Polonya'dan geldiğini aktararak, "Fransa'dan daha az zengin bir ülkeden geliyorum. Standart bir yaşamı elde etmek kolay değil. Burada aldığım (gıda) yardımı ekonomik olarak beni rahatlatıyor." ifadesini kullandı.

Paris Diderot Üniversitesinde eğitim gören Evathie de "Beslenmek için her zaman önemli (maddi) destek alamıyoruz. Üstelik kira ve fatura ödemeleri ile ulaşım ücretleri var." açıklamasında bulundu.

Bu masraflar nedeniyle geçinemediklerini ve beslenemediklerini ifade eden Evathie, "Linkee Derneğinin sağladığı yardımla başka şekilde elde edemeyeceğimiz gıdayı alabiliyoruz." görüşünü paylaştı.

Clemence da devletin verdiği bursun yeterli olmadığını belirterek, "Hükümetin verdiği destek giderek azalıyor." dedi.