CTV News'de yer alan habere göre, geleneksel Pazar duası sırasındaki konuşmasında, Katolik Kilisesi'ne ait yatılı okullardaki çocuk istismarlarına dair çıkan haberlerden dolayı üzüldüğünü söyleyen ve yerli halkların haklarına, kültürlerine saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, beklentilerin aksine Kanadalıların talep ettiği özrü dilemedi.

Haberde görüşlerine yer verilen Saskatchewan'daki Egemen Yerli Uluslar Federasyonu Başkanı Bobby Cameron, "Hepimiz acı çekiyoruz ve üzülüyoruz. Bu dünya çapında bir alay konusu. Papa'nın 'kilisemizin yerli halkına ve öğrencilerine o zamanlardaki davranış şekli için çok üzgünüm, özür dileriz, dua ediyoruz' demesi bu kadar zor mu?" diye konuştu.

Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulu'ndan kurtulan 72 yaşındaki Saa Hiil Thut, okulda geçirdiği yıllar boyunca kendisine yaşatılanlardan ve çektiği acılardan kimsenin sorumlu tutulmadığını söyledi.

"Suçlular bir şekilde sorunsuz kurtuluyor" diyen Thut, Vatikan'ın özür dilememesine ise "Papa, 'Kilisemizin işlettiği yatılı okullarda binlerce fiziksel ve cinsel istismar vakası olduğunu duydum' demeyecek. 'Kamloops'ta ve muhtemelen Kanada'daki her yatılı okulda isimsiz bir mezarda 215 çocuk var' demeyecek." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Mayıs ayı sonunda British Columbia'daki Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulu'nun bahçesinde, kayıtlarda olmayan 215 çocuğa ait ceset kalıntılarının bulunması ile ülke gündemine yeniden gelen yatılı okullar konusu, sorumluların bulunması ve hesap vermeleri konusundaki eski talepleri de yeniden canlandırdı.